Assumpta Montellà i el CFA la Llagosta

L'opinió dels lectors

Assumpta Montellà, historiadora i divulgadora entre molts temes sobre la vida i obra de la infermera Elisabeth Eidenbenz (fundadora de la Maternitat d’Elna) ha estat durant molts anys vinculada al CFA la Llagosta per difondre una etapa de la història contemporània espanyola, especialment amb la memòria històrica. Així també dels valors de la formació i la cultura per a les persones a partir d’una reflexió cèlebre de l’activista suïssa: “La cultura ens farà lliures”.
Amb motiu de la finalització del curs escolar i la cloenda dels diferents actes que s’han fet al llarg d’aquest any  per commemorar el 40è aniversari del CFA La Llagosta , l’Assumpta M. ens ha fet arribar aquest escrit:
“Com deia la mateixa Elisabeth Eidenbenz, mai és tard per aprendre i ampliar el coneixement, perquè saber llegir, saber escriure, ens permet poder argumentar les nostres idees, posar-les damunt d'un paper i defensar-les! I això, deia... És l'eix que fa rodar el món.
Efectivament, saber llegir i escriure és la primera lliçó per entendre la mateixa vida, doncs tot deriva d'aquest primer pas. Perquè saber llegir i escriure, de retruc t'ensenya a pensar, i ja ho diu la dita, "Només sé que no sé res..." segons Sòcrates, que vol dir: com més coses aprens, més entens que hi ha tantes coses encara per aprendre... La dimensió de la cultura és infinita, i mai s'acaba el procés per ser educat, o mai és tard per aprendre.
Hi ha una altra dita que podria estar relacionada:  "La cultura ens farà lliures".  Però avui, en l'era d'Internet, que produeixen grans quantitats de productes culturals (sèries, debats polítics amb discursos populistes, OT, tele-escombraries...) no ens serviran de res si no sabem posar un filtre
És evident que no som l'Espanya o la Catalunya dels anys 30, quan la majoria de la gent era analfabeta i no podem comparar un passat de postguerra amb ara.  
Venim d'anys amb educació obligatòria fins als 16 anys,  que ens ha permès pujar el llistó d'una societat que sobrepassa perfectament uns mínims.  
Però a vegades és més fàcil desconnectar quan arribes  a casa, cansat... Només tens esma d'asseure al sofà i consumir programes que no ens obliguen a pensar... i és aleshores que retrocedim sense adonar-nos.
Hauríem de fer una altra passa, que potser no tothom ho ha fet.  Però cal buscar  aquella cultura que ens faci pensar, que ens interpel·li, i que ens faci descobrir que som capaços d'entendre coses, i així, amb aquest petit raonament, arribem a una altra dita: "... Penso, per tant, existeixo" de Descartes.
Així de senzill, vol dir que si entenem les coses, som vius!, que volem aprendre més, i que la CULTURA en majúscules, ara si, ens farà lliures.
I l'altra "cultura" només quedarà per la gent que no vol pensar, que no vol créixer, ni com individu ni com a societat.
Enhorabona al CFA La Llagosta per aquesta celebració del 40è aniversari ia tants altres centres de Formació d’Adults d’arreu que contribuïu a aquesta bella tasca.

CFA la Llagosta

Edicions locals