El feixisme, un record del passat?

Podem Mollet

La detenció de M.M.S, veí de Terrassa i aficionat al tir olímpic, no és una anècdota d’un membre de grups feixistes o de la ultradreta minoritzada i aïllada. Per als veïns i veïnes de Mollet és un exemple més i molt proper d’una realitat que ja és present a Europa i al Món –amb Jair Bolsonaro al Brasil com a darrer gran exemple– i que pot consolidar-se de manera dramàtica al cicle electoral de mitjans de 2019, especialment a les eleccions europees, on els Le Pen, Salvini, Orban etc... porten mesos treballant per conformar una aliança que agrupi les expressions diverses de la ultradreta europea.

El nacionalisme exacerbat i unificador, la construcció d’enemics interns i extern, la criminalització dels sectors més desfavorits mentre s’entrega el país als sectors més rics,  la voluntat d’enfrontar els sectors populars autòctons amb els nouvinguts, l’atac al pluralisme i la diversitat, dins d’un llenguatge de confrontació, demagog i amenaces són alguns dels seus ingredients compartits i destacables d’aquests partits i moviments.

La Transició dirigida per l’aparell franquista va aconseguir separar la parella indestriable de Democràcia-Antifeixisme, malgrat la lluita de l’oposició democràtica –allò que Manuel Vázquez Montalban resumia com a “correlació de debilitats”– aquesta separació antinatural es va produir.

No té sentit que quaranta anys més tard, els demòcrates encara no haguem fet possible que no es pot ser demòcrata sense ser antifeixista.

L’exhumació del dictador és un fet de justícia i un gran símbol que ha de ser la primera etapa d’una política democràtica molt més profunda. Les dificultats per dur a terme una acció com aquesta ens mostren com les resistències del feixisme són presents i conviuen amb nosaltres.

A Itàlia, el fundador del Moviment 5 Stelle, Beppe Grillo, responia a la premsa que per a ell no era significatiu ser feixista o antifeixista. Ara, el seu partit, que havia nascut com a moviment anti establishment i per regenerar la democràcia italiana, li ha entregat gran part del govern a l’ultradreta de la Lliga Nord i dona suport a Salvini en la seva vergonyant política davant els refugiats.

Al nostre país tenim moltes expressions d’aquesta ultradreta, que no és un record del passat ni una amenaça, és una realitat i cal que els demòcrates reunim de nou i fem indestriable Democràcia-Antifeixisme. Si no els prestem la importància que es mereix, quan vulguem reaccionar potser sigui massa tard.

Edicions locals