Què passa amb la gestió de l'aigua a la Llagosta?

L'opinió dels lectors

El 13 de març va finalitzar la pròrroga extraordinària que l’Ajuntament de la Llagosta va concedir a l’empresa Sorea SA per a la gestió de l’aigua al municipi. La Llei impedeix la renovació del contracte i la seva pròrroga. Fa un any es va prendre la decisió de comunicar a l’empresa la intenció de no renovar la concessió del servei. Decisió ben presa i a la qual donem suport per acabar amb l’externalització d’un servei bàsic, que hauria d’estar en mans públiques. Però, què s’ha fet des d’aleshores? Doncs, res.

Durant aquest últim any no hem parat de preguntar en cada comissió informativa, en cada ple i la resposta sempre ha estat la mateixa “estem esperant uns informes per prendre decisions”. Informes que, reiteradament, s’han negat a facilitar als electes del nostre grup municipal, fins fa tres setmanes.

La realitat és devastadora. No s’ha licitat un nou contracte (procés que dura entre 7 i 10 mesos  –opció que no compartim) i no s’ha fet cap gestió per la recuperació de la gestió pública del servei (procés que era necessari preparar durant diversos mesos). Per tant, arribem al final del contracte i no sabem qui i com ens dona el servei des del dia 13 de març.

El nostre grup municipal sempre ha apostat per una gestió pública de l’aigua i aquest moment era perfecte per fer-ho. Els beneficis són clars: millora de la qualitat i atenció a la ciutadania, garantia del correcte manteniment de les instal·lacions, control dels talls d’aigua, garantint el servei per a totes les famílies (puguin o no pagar el rebut), augment de la plantilla pública de treballadors i treballadores i retorn dels beneficis econòmics al poble.

La qüestió és complexa i la remunicipalització no és un procés simple, ho sabem. Però, la inoperància d’aquest govern ens ha conduït a una situació que és absolutament injustificable. A aquestes alçades, cobren importància opcions intermitges que ens permetrien recuperar part del control de la gestió, com són els consorcis, organismes públics formats per diversos ajuntaments que comparteixen instruments de gestió.
És necessari conèixer en quin estat estan les instal·lacions. Tenim dubtes que Sorea hagi fet el manteniment necessari, ja que tot el seu informe fa referència a reparacions d’avaries, però no a tasques de manteniment o millora. Per part del govern no hi ha hagut cap control, fiscalització ni supervisió al respecte, com era la seva obligació.
No entenem que una qüestió tan important, no és que no hagi estat una prioritat, sinó que simplement s’ha ignorat de forma deliberada. El que s’ha d’exigir als poders públics és que es prenguin decisions per a la millora de la nostra qualitat de vida. Lamentablement ha quedat demostrat, una vegada més, que el govern de dretes de la Llagosta és absolutament incapaç.

Article d’opinió signat per les organitzacions  EUiA, Podemos i ICV de la Llagosta

Edicions locals