Els empresaris proposen abaixar sous per superar la crisi

El Vallès Oriental va perdre unes 500 empreses el 2012, segons dades de PIMEC

Economia

“Contenció salarial, abaixar sous, flexibilitat laboral i fer que el rescat financer arribi a l’economia real i no es quedi només als bancs”, aquesta és la solució que proposa Pere Barrios, vicepresident de la PIMEC Vallès Oriental, per superar l’actual moment econòmic. I és que al Vallès Oriental “s’han perdut 500 empreses durant el 2012 i un 25% de les pimes s’han transformat de petita empresa a micro, el que representa pèrdua de competitivitat”, ha explicat aquest matí Joan Carles Basi, delegat territorial de PIMEC al Vallès Oriental, als mitjans de comunicació. 

La Patronal de micro, petita i mitjana empresa al Vallès Oriental, PIMEC, valora el 2012 “com un any més de crisi, i ja en són 6”, ha explicat Pere Barrios, conjuntament amb Joan Carles Basi i el president de la PIMEC Comerç del Vallès Oriental, Carles Gironès. “Les úniques dades positives, comentava Basi, són les de la sinistralitat laboral i l’absentisme, que milloren”.
 
La resta d’indicadors econòmics del Vallès, però, dibuixen un panorama “d’estancament”, en paraules de Basi. Tot i que s’han perdut 500 empreses durant el 2012, el ritme de pèrdua de negocis ha baixat comparat amb el 2011 “quan es perdien 3 empreses per dia”, assenyalava Basi. Tot i així, preocupa a la Patronal la pèrdua de competitivitat pel fet que les “empreses van perdent mida a causa de la caiguda del consum”, afegia Basi. Durant el 2012, un 25% de les pimes ha passat a ser micro, de manera que actualment el 70% de les empreses de la comarca tenen una estructura d’entre 1 i 10 treballadors.
 
Segons el vicepresident de la PIMEC, Pere Barrios, “la majoria d’indicadors econòmics han estat en la mateixa tònica de l’any passat”. Manca inversió i es debilita el mercat intern i el consum i, a més, feia notar Barrios, “s’està produint una aturada tecnològica. La gent no renova la maquinària i ens estem deixant perdre les novetats tecnològiques”.
 
Per tal de posar remei a tot això, la Patronal ha explicat en roda de premsa que s’ha d’activar el consum i obrir el finançament a les empreses, però per aconseguir-ho proposa la contenció salarial i la rebaixa dels sous, així com la flexibilització laboral. “Hem d’abaixar salaris", ressaltava Barrios, i afegia que "el 65% del grecs accepta aquesta mesura”.
 
Barrios destacava també que des de la PIMEC s’ha d’aconseguir que els diners del rescat no es quedin bloquejats a la banca i arribin a “l’economia real”.
 
Pel que fa al comerç de proximitat, Gironès destacava que des de la PIMEC s’ha treballat durant el 2012 i se seguirà fent durant el 2013 per evitar que es tanquin les botigues. Una de les accions més destacades del 2012 ha estat aconseguir que es paralitzés a Catalunya la implantació de la liberalització dels horaris comercials per tal de mantenir “el model català de proximitat”, explicava Gironès.
 

Edicions locals