Dels punts liles als instituts a la Nit de les Dones, tot un mes per commemorar el 8-M a la Llagosta

El 15è aniversari del CIRD i l'acte institucional del Dia Internacional de les Dones, alguns dels actes centrals

Societat

Imatge d'arxiu d'una edició de la Nit de les Dones
Imatge d'arxiu d'una edició de la Nit de les Dones | Aj. la Llagosta

Dimecres arrencava la programació de l'Ajuntament de la Llagosta amb motiu del Dia Internacional de les Dones, amb la instal·lació d'un punt lila al matí a l'INS Marina, una acció que també estava prevista repetir-la aquest matí de dijous però en aquest cas a l’Escola de Secundària Balmes.

D'aquesta manera el municipi llagostenc arrenca la commemoració del 8-M, que s'allargarà fins al 22 de març. Enguany el programa d'actes ve marcat per la celebració del quinzè aniversari del Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD), un servei adreçat a totes les dones del municipi per tal que facin les seves demandes d'informació i atenció que aglutina diversos serveis especialitzats, com ara la primera acollida, atenció psicològica, orientació jurídica, el Servei d’Atenció Integral LGTBIQ+, el grup d’apoderament per a dones i l’Observatori de gènere.

La celebració de l’aniversari tindrà lloc el dilluns 13 de març, a partir de les 19 h, a Can Pelegrí. L’acte començarà amb una benvinguda, tot seguit es farà un recorregut històric del servei i una taula rodona de professionals i usuàries del servei. L’acte es tancarà amb la lectura de poemes a càrrec del taller creatiu de la Biblioteca i un refrigeri.

També destaquen els actes del dimarts 7, dia escollit per portar a terme l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones. A les 19 h es farà la lectura del manifest institucional, el lliurament de premis del 5è Concurs de microrelats del Dia Internacional de les Dones i l’actuació de l’Escola Municipal de Música.

Concretament per al dia 8 de març hi ha dues activitats programades. El CEM El Turó oferirà totes les activitats de forma gratuïta a totes les dones de la Llagosta. A més, el centre oferirà durant el mateix dia descompte del 100% en la matrícula d'inscripció i del 50% en la mensualitat del mes de març per a totes les dones. L’altra proposta de la jornada arriba de la mà de la Biblioteca de la Llagosta, amb una Hora del conte especial 8M, a les 18.15 h, al Centre Cultural.

Un altre dels actes més rellevants serà la Nit de les Dondes del 18 de març, que arrencarà a les 20.30 h i s’allargarà fins a les 2.30h. El sopar i la festa estan adreçats a totes les dones majors d’edat de la localitat i els tiquets per a l’esdeveniment es poden adquirir per 5 euros al Bar La Teja, al passeig de l’Alcalde José Luis López Segura, número 10.

13 activitats fins al 22 de març

 

Més d'una dotzena d'actes s'apleguen en aquesta programació del consistori, i alguns d'ells volen compartir les visions de dones de fora de l'estat o nouvinguda. Pel que fa al primer cas, aquest dijous a les 18 h s’inaugurarà al Centre Cultural l’exposició Wangala, dona sahrauí, visions de resistència, que mostra el testimoni de dones sahrauís dels camps de refugiats de Tidouf. La mostra es podrà visitar fins al 30 de març. Quant al segon cas, l’Asociación Attadamon, mujer por la integración oferirà el 17 de març a les 15.30 h a Can Pelegrí una xerrada sobre la integració de les mares marroquines a Catalunya. La mateixa entitat Attadamon farà també el dia 10 una sessió sobre salut femenina, la menstruació, la menopausa, fertilitat i infertilitat i patologies de la vellesa.

Una altra ponència a Can pelegrí anirà a càrrec de l’Associació Juvenil Contra l’LGTBIfòbia, el 16 de març a les 18.30 h, amb una xerrada-entrevista a dones lesbianes, sota el títol de Visibilitzant l’L.

L'escola d’adults també participa del 8-M amb la Setmana de la dona, del 6 al 10 de març, amb exposicions, cinefòrums i altres propostes que es poden consultar al bloc del Centre de Formació d’Adults.

La programació del Dia Internacional de les Dones acabarà el 22 de març al Casal d’Avis amb un taller anomenat Saviesa de les dones a l’etapa de la menopausa. Les inscripcions s’han de fer al mateix Casal d’Avis.

Edicions locals