Els pacients en espera per ser operats a l'Hospital són un 24% menys que abans de la pandèmia

Les llistes per fer-se una prova diagnòstica al centre han crescut enguany un 11%

Societat

El nombre de pacients que esperen per entrar a quiròfan a l'Hospital de Mollet ha disminuït respecte als que estaven en llista abans de la pandèmia. Segons les dades de la Fundació Sanitària Mollet (FSM), el nombre de persones en llista d'espera per sotmetre's a una cirurgia s'ha reduït un 24% respecte al 2019, una reducció que també s'hauria produït en el temps mitjà d'espera, que s'hauria rebaixat un 10%.

Pel que fa a les consultes externes, els dies d'espera per a la primera visita també hauria baixat un 6,5%. "Durant la pandèmia s'ha fet un ampli esforç per reduir aquestes llistes i ho hem d'agrair a la tasca dels professionals. Ara esperen menys pacients i menys temps", explicava Jaume Duran, director general de l'FSM, en la presentació del tancament de 2022 de la institució.

Si ens fixem en les xifres de l'any 2022, i segons les dades del CatSalut, el novembre –últimes dades publicades– hi havia 4.427 pacients esperant poder entrar a quiròfan a Mollet, un 5% menys que a principis d'any. En canvi, pel que fa a les proves diagnòstiques la llista d'espera entre febrer i novembre s'ha incrementat un 11,5%, amb poc més de 5.000 pacients pendents d'una prova. Amb tot, el temps mitjà d'espera de la majoria d'aquestes proves es troba dins els barems que marca el CatSalut i que se situen entre els 30 i els 90 dies en funció de la prioritat.

Més activitat hospitalària

La reducció generalitzada de les llistes d'espera s'ha produït en paral·lel a l'increment d'activitat a l'Hospital, que es manté de manera sostinguda en els darrers anys. Així, l'any passat es van donar un 8,8% més d'altes mèdiques, un 2,7% més d'altes quirúrgiques i un 5,1% més de primeres visites a consultes externes. Pel que fa a l'activitat quirúrgica, un gran gruix –un 20%– correspon a serveis d'oftalmologia i traumatologia, molt lligats a l'envelliment de la població. L'operació de cataractes és la més habitual al centre, que l'any passat, fins al novembre, havia realitzat 1.278 intervencions.

Edicions locals