El Govern declararà l’alerta per sequera en l'àmbit Ter-Llobregat, que subministra el Baix Vallès

Les restriccions previstes, de moment, no afectaran l'aigua de boca

Societat

El Govern declararà aquest dimarts l’alerta per sequera en els àmbits Darnius-Boadella i Ter-Llobregat, que subministra els municipis del Baix Vallès, amb restriccions que, de moment, no afectaran l’aigua de boca.

Sí que hi haurà afectació per als usos agrícoles, ramaders, industrials i recreatius. Amb l’entrada en alerta d’aquests dos nous àmbits, ara ja hi haurà 26 comarques en alerta i 550 municipis, amb un total de població afectada de 6,7 milions de persones. “La ciutadania no ho notarà, no hi haurà talls d’aigua”, apuntava la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, en declaracions a Catalunya Ràdio.

La declaració d’alerta implica la reducció de l’ús de l’aigua per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per als industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i per a altres usos recreatius (5%).

Aquest dimarts es preveu celebrar una comissió interdepartamental per informar el Govern i que després el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) firmarà l'alerta per sequera en aquests dos àmbits.

La consellera ha destacat que els ciutadans no notaran les restriccions en l'ús de l'aigua, però sí que haurien de veure que "les fonts no van a dojo o que el Parc Agrari no es rega amb la proporció habitual". "No hi haurà talls d'aigua", ha deixat clar.

Jordà ha apuntat que es preveu que aquest hivern plogui més del que és habitual, però ha advertit que, encara que acabés passant, les eventuals precipitacions no "salvarien de la sequera". Per això, ha apel·lat a la responsabilitat dels ciutadans, que aquest estiu han augmentat 11 litres d'aigua el consum diari. De mitjana, cada persona utilitza 130 litres d'aigua al dia a Catalunya.

Edicions locals