El Consell Comarcal dona a conèixer els ajuts per a la rehabilitació energètica d'edificis residencials

Les subvencions poden anar dels 3.000 als 21.400 euros per habitatge

Societat

Jornada informativa organitzada pel Consell Comarcal i la delegació del Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Barcelona.
Jornada informativa organitzada pel Consell Comarcal i la delegació del Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Barcelona. | Consell Comarcal VO

El Consell Comarcal va celebrar dijous de la setmana passada una jornada per informar i aclarir dubtes sobre la convocatòria de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per a la rehabilitació energètica dels edificis residencials, provinents dels fons Next Generation. Una xerrada en què es va encoratjar els assistents a acollir-se aquests ajuts per tal de rehabilitar un parc d'habitatges envellit i amb dificultats d'eficiència energètica.

En la sessió es va informar que, a Catalunya, el 60% del parc d’habitatges és anterior al 1980, data en què l’aïllament tèrmic va començar a ser obligatori i, per aquest motiu, per mantenir alguns dels habitatges més antics pel que fa a la calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària, s’ha de generar 10 vegades més energia que per a un de nou, molt més eficient.

A més, el 68% del consum de la mitjana de les llars prové de la calefacció, refrigeració i aigua calenta, i en alguns municipis del Vallès Oriental, per la gran proporció d’habitatges unifamiliars, aquest percentatge podria ser superior.

Així mateix, es va indicar que hi ha 358 comunitats als municipis del Vallès Oriental amb obres pendents recollides a les IITE (Informes d'Inspecció Tècnica d'Edificis), i un elevat nombre d’edificis d’habitatges més, que encara no han passat la IITE tot i estar-ne obligats.

L'acte, organitzat pel Consell Comarcal i el Col·legi d'Arquitectura Tècnica de Barcelona, en el qual van assistir una trentena de persones vinculades amb el món de l'habitatge, l’obria el conseller d’Habitatge, Francesc Juzgado que, a més de donar a conèixer aquestes dades, encoratjava a “col·laborar en l’èxit d’aquesta convocatòria d’ajuts i en l’assoliment dels seus objectius”. Juzgado afegia que “és molt important difondre aquests ajuts per, no només millorar els nostres habitatges, sinó per millorar la nostra qualitat de vida i ser energèticament més sostenibles”.

Segons el personal tècnic de l’Oficina Comarcal d’Habitatge del Vallès Oriental, els programes 3, 4 i 5 de la convocatòria de subvencions per a rehabilitació energètica dels edificis de tipologia residencial, de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, provinents dels fons Next Generation donen continuïtat a les convocatòries d’ajuts de rehabilitació que s'havien ofert, per part de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, fins al 2020, però fent especial èmfasi a l’eficiència energètica.

Increment dels ajuts

En aquesta línia s’incrementa considerablement el percentatge de la subvenció sobre el pressupost subvencionable, que pot anar del 40% al 80%, i el límit màxim de l’import de la subvenció, que pot anar de 3.000 € a 21.400 € per habitatge, segons les actuacions i el programa, tot i que els requisits quant a la millora de l’eficiència energètica son més elevats, d’acord amb els actuals objectius.
 
D’altra banda, aquestes quanties de subvenció límit tan elevades són una oportunitat també per renovar i mantenir l’actual parc d’habitatges, especialment pel que fa a aquells edificis més envellits i energèticament ineficients, i aquelles comunitats que tenen més dificultats per complir amb el seu deure de conservació.
 
Aquests ajuts també tenen un elevat component social, ja que la subvenció, en el cas de persones vulnerables, pot arribar al 100%, i en tractar-se de rehabilitacions energètiques, permeten un estalvi considerable a la factura energètica de les famílies i garanteixen unes millors condicions de confort tèrmic, que pot repercutir sobre la millora de la salut de les persones, afavorint la cohesió social.
 
També es va informar que, juntament amb les subvencions dels programes 3, 4 i 5, també han sortit paral·lelament una sèrie d’ajuts de finançament, i s’han posat a disposició tot un seguit de serveis, com les oficines tècniques de rehabilitació, les oficines d’habitatge, informació divulgativa, formació, eines de suport, entre d'altres.
 
Per assessorar-se sobre la convocatòria d'ajuts, els interessats poden demanar cita prèvia a l'Oficina Comarcal d'Habitatge del Consell Comarcal a través del telèfon 93 860 07 08 o del correu electrònic habitatge@vallesoriental.cat.

 

Edicions locals