La Generalitat mantindrà congelada la tarifa d'abastament d'aigua que cobra als Ajuntaments baixvallesans

El 2023 no s'augmentarà el preu de l'abastament en alta dels municipis connectats a la xarxa Ter Llobregat

Societat

El Govern de la Generalitat ha decidit congelar per a l’any vinent la tarifa d'abastament en alta de la xarxa Ter Llobregat, que és l'aigua que l'empresa pública Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL) ven als ajuntaments que estan connectats a aquesta gran xarxa supramunicipal, entre els quals els dels municipis del Baix Vallès.

Així ho ha anunciat aquest dimecres la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, al Parlament. Jordà ha explicat que la decisió s'ha adoptat davant de l'actual context econòmic, explicant que “volem posar primer les persones, posar-les al centre i anar en la mateixa línia del que va anunciar el president Aragonès en el debat de política general, anunciant la posada en marxa d'un "escut social" de 300 milions d'euros per ajudar que les famílies catalanes puguin tirar endavant”.

La tarifa de l'aigua en alta, i també el cànon de l'aigua, està congelada des de l’any 2017. “Una decisió que s’ha mantingut durant cinc anys per no repercutir els costos del cicle de l’aigua en l'economia de la ciutadania, en un moment d’extrema dificultat per a moltes llars” ha puntualitzat la consellera. No obstant això, ATL ha d’afrontar per al 2023 increments de despesa, fruit de les actuacions previstes en el seu pla d’acció per a millores i reposicions de la xarxa, i la modernització de les seves instal·lacions, entre d'altres. Uns sobrecostos per al 2023 que només estan vinculats parcialment a l’increment dels costos de l’energia, ja que l’empresa té un contracte plurianual (2019-2023) que fixa un preu de l’energia fix. Jordà ha detallat que aquests sobrecostos de cara a l’exercici de l’any vinent, quantificats en 30 milions d'euros, “seran coberts amb una aportació del Govern, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua, de 13 milions d'euros, més 17 M€ a partir del superàvit de la mateixa ATL”.

Edicions locals