Pimec: 'El mercat empresarial es reorganitzarà en poc temps'

La delegació vallesana de la patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya alerta de l'augment de la morositat i els concursos de creditors

Economia

Pimec: 'El mercat empresarial es reorganitzarà en poc temps'
Pimec: 'El mercat empresarial es reorganitzarà en poc temps'

El 30 de juny va finalitzar la moratòria concursal que va entrar en vigor el març de 2020 per tal de donar un respir durant un temps –mentre durés la crisi de la Covid-19– a les empreses que ja aleshores experimentaven dificultats. Amb la fi d'aquesta moratòria, és molt probable que aquestes empreses i les que durant aquest temps han vist afectada la seva activitat, ara iniciïn el camí cap a la liquidació i el tancament.

Per al president de Pimec del Vallès Oriental, Daniel Boil, és probable que al setembre hi hagi un augment important de concursos, "sobretot d'empreses que ja anaven malament abans de l'esclat de la pandèmia i que durant aquest temps han resistit com han pogut". És el cas, per exemple, d'Automòbils Bertran o Abolafio, que al seu torn arrossegarà al tancament altres societats auxiliars.

No obstant això, Boil també apunta que "no hi haurà cap allau", i que passats els dos primers mesos després de la fi de la moratòria la tendència es reduirà. "Hi ha sectors més tocats, com l'hostaleria, el comerç o l'automoció, on encara hi ha moltes persones en ERTO. En canvi, la indústria és més resilient", diu Boil, qui afirma que les empreses més petites són més vulnerables a aquestes situacions de crisi i que "ja s'està notant en el mercat un augment de les compravendes de petites i mitjanes empreses".

Des de la patronal de la petita i mitjana empresa també apunten que el més preocupant en l'àmbit empresarial a curt i mitjà termini és "l'augment de la morositat", una situació que s'agreuja en un context de crisi energètica, escassetat de matèries primeres, forta inflació i baix consum. "Això comporta que els bancs retallin el crèdit i que revisin les seves polítiques de riscos per prevenció", alerta Boil, qui apunta que tot plegat són avisos del cicle econòmic de recessió que s'augura per als pròxims mesos. "El mercat es veurà obligat a reorganitzar-se en poc temps; però aquesta és una crisi cíclica que ja coneixem i de la qual també ens en sortirem", conclou.

Edicions locals