Retrocés de les denúncies per violència masclista

Els Jutjats de Mollet van registrar 350 denúncies durant el 2020, un 10% menys que les rebudes l'any anterior, el 2019

Societat

Retrocés de les denúncies per violència masclista
Retrocés de les denúncies per violència masclista | Pau Farell

Aquest dijous, 25 de novembre, es commemora el Dia Mundial per l'eliminació de la violència masclista, una xacra social que aquest 2021 –a un mes i escaig de finalitzar l'any– ha acabat amb la vida, a Catalunya, de 15 dones a mans de les seves parelles o exparelles, tres més que les que van morir l'any passat en aquestes mateixes circumstàncies.

Aquest repunt dels feminicidis el precedeix un any de pandèmia,  el qual, segons els informes elaborats pels Mossos d’Esquadra sobre violència de gènere l’any 2020,  ha provocat, ja sigui per l’aplicació de mesures relacionades amb el confinament domiciliari, la limitació en els desplaçaments o altres mesures de seguretat de la crisi sanitària, "una disminució clara en la capacitat de denunciar de les dones que pateixen situacions de violència de gènere, i en conseqüència, un augment de les seves situacions de vulnerabilitat i de risc".

Així es desprèn de la Nota Informativa dedicada a l’Estadística judicial anual sobre Violència masclista al Vallès Oriental elaborada per l’Observatori-Centre d’estudis del Vallès Oriental i L’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Ajuntament de Granollers.

De fet, segons aquest document, el qual analitza i facilita l’accés respecte a les dades relatives a l’activitat judicial de violència contra les dones, a partir de la informació estadística trimestral que publica l’Observatorio contra la Violencia Doméstica i de Género del Consell General del Poder Judicial, el partit judicial número 22 de Mollet va rebre l'any passat 350 denúncies, un 10% menys que el 2019. Una xifra també inferior a la del 2018, quan el jutjat molletà en va registrar 397.

Menys denúncies de les víctimes

A aquest descens, cal sumar-hi una davallada també en la xifra de denúncies presentades per la mateixa víctima. En el cas concret d’aquesta dada, l’any 2019 va ser lleugerament més favorable, especialment en el cas dels jutjats de Mollet del Vallès, on el percentatge de denúncies presentades per la pròpia víctima van arribar a 292 (pràcticament el 75% del total de les denúncies rebudes), en canvi, aquest percentatge l’any 2020 va baixar en 5 punts percentuals, amb 243 denúncies.

Amb tot, segons aquest informe presentat dijous a Granollers, "3 de cada 4 de les denúncies registrades s’originen perquè la pròpia víctima denuncia directament al jutjat corresponent l’agressió o agressions rebudes". En aquest sentit, l’any 2020 es va generar un augment de denúncies presentades directament per la víctima al jutjat. De fet, en el cas concret de Mollet, el 2019 no se’n va registrar cap i el 2020, 24.

Ordres de protecció a la baixa

Pel que fa a les ordres de protecció, l'any 2020 des del Partit Judicial (PJ) de Mollet es van incoar, és a dir, començar un procés pel coneixement de la comissió d'un delicte de violència vers la dona, 53 ordres de protecció, de les quals se'n van  adoptar un 42,28% i se'n van denegar el 54,72%. Fet que suposa un retrocés respecte al 2019, quan se'n van incoar 73, amb un 57,53% d'adoptades i un 42,47% de denegades i també respecte del 2018 amb 65 ordres de protecció incoades i un 61,54% de les quals es van tirar endavant.

Així mateix, al PJ de Mollet les mesures penals adoptades amb més freqüència el 2020 coincideixen amb les registrades en aquests darrers anys: l’allunyament (24) i la prohibició de comunicació (18), sent aquestes pràcticament la totalitat de les mesures que s'apliquen.
Pel que fa a les mesures civils, en l'estudi es pot observar que les mesures adoptades amb més freqüència des del PJ de Mollet, l’any 2020, són la prestació d’aliments (8), la suspensió de guàrdia i custòdia (8) i l'atribució d'habitatge (6).

Per altra banda, del document elaborat per l'Observatori-Centre d'Estudis del Vallès Oriental i l'Ajuntament de Granollers també es desprèn que respecte de l’any passat, han augmentat els casos de sol·licitar ordres de protecció envers persones amb qui es té una relació afectiva o exrelació afectiva. En termes genèrics, però, apunten que durant el 2020 la meitat de les dones que van demanar una ordre de protecció es trobaven en situació de relació de parella.

Edicions locals