La Cambra del Vallès Oriental premia els millors treballs d'alumnes d'FP de la comarca

L'entitat va celebrar dijous el Dia de la Cambra, en què va fer una crida a impulsar l'FP i a desenvolupar l'entorn del Circuit

Economia

Dos dels tres treballs premiats són de l'Escola Municipal del Treball de Granollers
Dos dels tres treballs premiats són de l'Escola Municipal del Treball de Granollers

Una eina per permetre als pacients amb diversitat funcional no sentir-se aïllats a la unitat de cures intensives; noves formulacions de cosmètica amb productes respectuosos amb el medi ambient; i tres mètodes per reduir els problemes derivats del contacte amb substàncies perilloses i tòxiques als laboratoris. Aquests són els tres projectes desenvolupats per alumnes d’FP que dijous van obtenir un Premi Futur Cambra, que es van lliurar per primera vegada al Circuit de Barcelona-Catalunya en el marc del Dia de la Cambra del Vallès Oriental.

Amb aquests guardons, lliurats en aquest espai, la Cambra vinculava dos dels seus principals objectius: “fomentar l’FP perquè els joves tinguin una bona formació professional i industrial i fer que les empreses puguin trobar treballadors qualificats”, i “reivindicar l’entorn del Circuit com un possible pol tecnològic a la comarca, basat en la mobilitat sostenible”, deia el president de la Cambra del Vallès Oriental, Jaume Aragall, qui insistia en la idea que “els joves són el futur” i que “el futur s’ha de basar en el talent i la qualitat”. Per això la Cambra ha impulsat aquests premis, per connectar les empreses del territori amb els centres d’FP de la comarca a partir del reconeixement i promoció dels projectes finals del seu alumnat.

El Dia de la Cambra va comptar també amb la intervenció de la presidenta de l’entitat a Catalunya, Mònica Roca, qui va retre homenatge a les més d’11.700 empreses que hi ha a la comarca i va destacar dades positives de l’evolució econòmica de l’últim any a la comarca, com l’increment de llocs de treball –que ja superen els nivells prepandèmia–, la reducció continuada de l’atur i el creixement del nombre d’empreses.

També va valorar l’avenç en digitalització de les empreses i va reivindicar un model econòmic “resilient, basat en la recerca i el desenvolupament, la innovació i el coneixement”. En aquest sentit valorava els instituts d’FP com a centres de transferència del coneixement, “més enllà de les universitats i els centres de recerca”, i feia una crida a “cohesionar totes les comarques catalanes perquè el país sigui un motor econòmic del sud d’Europa”.

Finalment, Pere Rodríguez, alcalde de Montmeló, va cloure la jornada destacant que “ara som en un canvi d’època, un moment clau en què la presa de decisions en relació amb l’FP i el Circuit marcaran el futur dels pròxims anys”.

QEV Technologies

El Dia de la Cambra es va celebrar al Circuit de Barcelona-Catalunya, una infraestructura que s’ha anat reinventant amb les innovacions tecnològiques del sector del motor. Amb aquest pretext, l’enginyer i fundador de QEV Technologies, Joan Orús, va fer una ponència amb el títol Race to road, en què va explicar la trajectòria de la companyia, especialitzada en la creació de vehicles esportius elèctrics, dissenyats per competir en curses de diferents categories.

Orús va explicar que el grup ha anat desenvolupant les bateries, els softwares i la integració de motors, fins que “l’experiència en el món de les curses l’hem traslladat a l’enginyeria per crear altres vehicles elèctrics, com autobusos o furgonetes”. En aquest sentit, avançava que al febrer es presentarà una línia completa de vehicles elèctrics amb una nova marca 100% local, i apostava per desenvolupar l’entorn del Circuit per “fer créixer la mobilitat sostenible al nostre país”.

Els premiats

Els Premis Futur Cambra van guardonar tres projectes elaborats per estudiants d’FP a la comarca. El primer, de Zoe Vicente, Nadia Redondo i Iván Díaz, de l’EMT, porta per títol Talk Books. Un pas cap a la inclusió, i ha estat dirigit per les professores Eva Tàpia i Anna Caballero amb la col·laboració de l’Hospital Asil de Granollers. El projecte planteja una iniciativa de caràcter humà per aconseguir la inclusió de tots els col·lectius en el sistema sanitari, especialment a l’UCI.

El segon, Disseny i desenvolupament de nous productes cosmètics naturals i vegans, és una aposta per la cosmètica d’alta gamma natural. Està elaborat per Lorena Belmonte Hurtado, també de l’EMT, amb la tutela de Joan Carles Rey i Lourdes Martínez i la col·laboració del CDI Vallès.

El tercer projecte, de Carlos José Macanás i Paula Corchero, de l’Escola Sant Gervasi de Mollet, porta per títol Proposta de millora en les bones pràctiques de laboratori (BPL), seguretat al laboratori i tractament de residus. Està dirigit per Olga Ballesté i aborda el problema del contacte amb substàncies perilloses i tòxiques als laboratoris.

Cada un d’aquests projectes va rebre un guardó de 500 euros i podrà tenir un estudi de viabilitat en alguna empresa de la comarca.

D’altra banda, també hi va haver tres projectes finalistes, que van rebre 200 euros cada un. Els projectes plantejaven l’elaboració d’un sèrum antiedat amb àcid hialurònic i vitamina C –de Yasmina Mateo i Javier Figueroa de l’Escola Sant Gervasi de Mollet–; la fabricació d’un desodorant amb productes naturals –de Mati Martín Bueno, Ana Liz Nardeli, Carlos Martín i Rita Farias, de l’IES Mollet–; i la integració cultural en la imatge personal –de Cristina Mogas de Parc EStudi de Granollers–.

Finalment, pel seu compromís amb l’FP i la implicació amb el desenvolupament empresarial dels joves de la comarca, també van rebre un reconeixement les empreses Givaudan Iberica (Sant Celoni), Merck Group (Mollet del Vallès) i Tus Media (Granollers).

 

Edicions locals