L'Ajuntament de Mollet ingressarà uns 850.000 euros més per l'augment de l'IBI

El decret del govern de Mariano Rajoy farà que l'Impost sobre Béns Immobles s'encareixi un 10%

Societat

L'augment de l'Impost sobre Bèns Immobles (IBI) decretat pel govern de Madrid aportarà a les arques dels municipis del Baix Vallès un ingrés extraordinari als previstos però també una nova despesa per als veïns. En concret, la pujada de l'IBI significarà per a l'Ajuntament de Mollet un ingrés extraordinari d'uns 850.000 euros.

El Reial Decret, publicat al Butlletí Oficial de l'Estat el 31 de desembre, imposa una pujada del 10% en el tipus de gravamen aplicable a l'IBI als municipis que es regeixen per un valor cadastral registrat abans del 2002. En aquesta situació es troben la majoria de municipis baixvallesans com Mollet, que va fer l'última revisió del cadastre el 1996; Martorelles (1999); la Llagosta (1994), Montmeló (1995) i Santa Maria de Martorelles (1995).
El decret inclou altres percentatges d'increment de l'IBI. Així els municipis que van fer al revisió cadastral entre el 2002 i el 2004 patiran un increment de l'impost del 6%, un cas en el que es troba Parets del Vallès, que va fer la revisió el 2004. Existeix un tercer grup de poblacions que van revisar el valor cadastral de 2008 a 2011, on l'increment serà del 4%, un cas en què no es troba cap dels municipis baixvallesans.

EXEMPTS DE L'INCREMENT
El decret preveu que hi hagi un gruix de municipis que quedin exempts de la pujada de l'impost. Es tracta d'aquells que van fer la revisió cadastral entre el 2005 i el 2007, ja que el mateix decret assumeix que durant aquests anys les revisions van coincidir amb un moment amb uns valors de mercat immobiliari molt elevats.

COMPLIR LA LLEI
A Mollet l'augment de l'IBI suposarà un ingrés extraordinari d'uns 850.000 euros no previstos. El regidor d'Economia de l'Ajuntament de Mollet, Josep Garzon, assegura que els governs locals no tenen marge de maniobra per fer que això no repercuteixi en més despesa dels ciutadans i apunta que davant aquest decret "els ajuntaments només podem fer aplicar la llei".
Segons Garzon, les revisions cadastrals se solen fer cada deu anys aproximadament. Així, el 2007 Mollet preveia fer-na una però, segons diu Garzon, des del mateix cadastre es va recomenar als ajuntaments no fer la revisió en aquells moments ja que es corria el perill que el valor cadastral estigués molt per sobre del valor real dels immobles, immersos en plena bombolla immobiliària.


Edicions locals