Els lloguers arriben al punt àlgid després d'anys d'escalada

El sector immobiliari preveu una baixada dels preus i també de l'oferta, motivades tant per la nova llei del lloguer com la Covid

Societat, Economia

Els lloguers arriben al punt àlgid després d'anys d'escalada
Els lloguers arriben al punt àlgid després d'anys d'escalada

A la situació d'incertesa que ha generat la crisi de la Covid a nivell mundial, cal sumar-hi una afectació més. El sector immobiliari també s'ha vist tocat per aquesta pandèmia. Al Baix Vallès, després d'anys d'escalada i d'assolir màxims gairebé històrics l'any 2019, els experts indiquen que els preus del lloguer han tocat sostre.

 "A finals del 2019 ja vam notar un canvi de tendència, el preu del lloguer estava tocant sostre i la pandèmia no ha fet altra cosa que accelerar aquest procés", explica Marta Vilana, directora de l'Àrea  Residencial de la immobiliària Forcadell. Segons Vilana: "Ara, a causa de la inestabilitat laboral que ha generat la Covid, entre altres factors, la demanda ja no és tan alta".

A aquest escenari s'afegeix a més, a una oferta reduïda d'immobles de lloguer al territori: "En proporció al volum que hi ha l'oferta és mínima", explica Esther León, gerent de la immobiliària Fincas León qui afirma que amb l'actual incertesa econòmica alguns propietaris "han començat a fer una mena d'assegurança de pagaments per garantir el cobrament de la renda".

Una altra dada que podria indicar aquesta desescalada de preus és el nombre de contractes de lloguer.  L'any passat, al Baix Vallès, segons dades oficials de la Generalitat, es van realitzar 1.793 contractes de lloguer, un 3,8% menys que els signats durant el 2018, però un 6,3% més que el 2017.  

Canvi de tendència

Amb tot, pel que fa a l'evolució del mercat de lloguer al Baix Vallès i segons dades de la Generalitat, el 2019, els preus van tornar a pujar i en la majoria de municipis ja encadenaven entre quatre i cinc anys d'increment, una tendència que segons els experts es comença a revertir. Segons dades del 2019, el municipi baixvallesà amb els lloguers més cars continua sent Sant Fost, amb una mitjana de 818,88 euros al mes –un fet lligat a la tipologia d'habitatge predominant, amb cases unifamiliars principalment–.

Per preu, segueixen el rànquing de municipis més cars Parets, amb un preu mitjà de 687,40 euros mensuals; Santa Maria (673,33 euros); Mollet (647,20 euros); la Llagosta (611,32 euros); Montmeló (604,03 euros); Montornès (603,16 euros), i Martorelles (569,92 euros).  Pel que fa a l'augment interanual, Santa Maria és la població que ha registrat una pujada més notable de 2018 a 2019, amb un increment del 13,6 % en un any.

Regulació dels lloguers

Però la Covid, no serà l'únic factor que contribuirà a la reducció  dels preus dels lloguers, que preveuen des del sector. A aquest fet cal sumar-hi la nova Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge, aprovada recentment pel Govern de la Generalitat, que té l’objectiu de contenir els preus del lloguer i que s’aplicarà als nous contractes. 

Hi haurà molts propietaris que no voldran llogar, sobretot si es tracta de cases", ja que segons explica León: "En el cas dels pisos els índexs no varien gran cosa, però pel que fa a les cases, no contempla per exemple el tipus de parcel·la que pugui tenir..., amb la qual cosa ens trobarem amb clients propietaris més reticents a l'hora de llogar". A més, assegura: "Els índexs varien segons el dia i això crea molta incertesa perquè no sabem els preus exactes fins a la signatura del contracte".

Per la seva banda, des de la immobiliària Forcadell, Marta Vilana, explica que "la llei no ha estat molt ben rebuda al sector". Vilana considera que "aquesta limita els preus d'una forma artificial" i assenyala que "això comportarà una disminució de l'oferta". Per a Vilana: "Existeixen altres fórmules per ajudar a l'accés a l'habitatge".

Edicions locals