'El Consell Comarcal no pot ser gris i burocràtic, ha de tenir color i ànima'

Catalunya en Comú explica en un acte virtual el paper del seu espai polític en les institucions supramunicipals

Política

Jordi Manils, coordinador de Catalunya en Comú al Vallès Oriental
Jordi Manils, coordinador de Catalunya en Comú al Vallès Oriental

Catalunya en Comú va organitzar dijous un acte virtual per retre comptes dels càrrecs públics i explicar què fan els representants dels comuns a les institucions comarcals, amb el títol Gent comuna canviant el Vallès.

Mireia Marín, coordinadora de l'executiva territorial dels comuns al Vallès Oriental, va obrir la sessió expressant que “les institucions només serveixen si són útils a la gent, si milloren el nostre dia a dia i les nostres vides”. En el cas del Consell Comarcal, el definia com “una cooperativa d’ajuntaments”, un espai de coordinació que ofereix serveis que molts ajuntaments petits no podrien oferir per si mateixos. També recordava que els comuns també participen en organismes com el consorci de residus i el Consorci Besòs Tordera, consorcis públics “on es prioritza el servei a les persones més que no pas el benefici privat”.

Serveis públics

José Montero, alcalde de Montornès, va dir que els comuns participen en reivindicacions polítiques i socials de la comarca, com la lluita contra el Quart Cinturó, i va apuntar que “ara és moment de reivindicar el Vallès Oriental perquè té molts dèficits d’infraestructures i moltes polítiques pendents d’impulsar”. Montero va fer una defensa dels serveis públics, que han d’estar caracteritzats, deia, per “la qualitat del servei, el control democràtic del servei, la transparència i la qualitat de l’ocupació”.

Sobre el Consorci de Residus, del qual és vicepresident, va explicar les “dificultats” que ha tingut per tirar endavant els últims anys, “per l’esgotament del model i per una crisi interna en la gestió del consorci”, i com en el mandat anterior va començar una nova etapa de rellançament per evitar el risc de privatització. “Hem recuperat la capacitat inversora i hem de demostrar a la ciutadania que la gestió pública de qualitat és possible”, deia Montero.

També indicava que totes les forces polítiques han de ser conscients del cost de la gestió dels residus i que això s’ha d’eliminar del debat polític. “Cal millorar en consciència i fer pedagogia que els costos que té la gestió de residus equivalen al cost del servei”.

Promoció econòmica

Jordi Manils, vicepresident del Consell Comarcal, recordava que aquest ens supramunicipal té competències en molts àmbits, entre els quals la promoció econòmica, del qual ell és responsable. En aquest àmbit destacava l’estratègia Agenda 2030 de desenvolupament sostenible, amb compromisos a llarg termini, però també el pla de reactivació econòmica i social elaborat arran de la pandèmia, del qual “ja s’està executant el 80%”.

També destacava la reducció del dèficit econòmic en només un any “sense haver hagut de prescindir de cap treballador ni suprimir cap servei”, així com el futur Consell de Formació Professional i la línia de crèdit Vallès Oriental per a comerços, autònoms i petites i microempreses: “un milió d’euros que han de ser útils per evitar que molts negocis hagin d’abaixar la persiana”.

També va citar projectes de feminització de l’ocupació; les accions d’inserció laboral de LismiVO; la promoció de productes de la terra; el foment de l’economia social i solidària; un segell de turisme sostenible per a les empreses turístiques de la comarca; el portal i l’observatori de polígons d’activitat econòmica per afavorir l’arribada de noves empreses; l’estudi de fiscalitat dels ajuntaments i un manual de bones pràctiques en matèria fiscal que es presentarà a la primavera.

“El Consell Comarcal no pot ser gris, burocràtic i administratiu, ha de tenir color i ànima; ha de fer polítiques per canviar les vides”, concloïa Manils.

Edicions locals