Salut destinarà més de 38 milions d'euros a enfortir l'atenció primària durant els pròxims tres anys

Els ambulatoris s'encarregaran d'atendre les patologies cròniques i les visites s'hauran de concertar prèviament

Societat

El Servei Català de la Salut dotarà de nous recursos, professionals i econòmics, els Centres d'Atenció Primària (CAP) del territori durant els pròxims tres anys. El pla, amb un pressupost de 38,7 milions d'euros destinats a enfortir l'atenció primària a l'Àmbit Metropolità Nord del CatSalut, s'ha presentat aquest dimecres davant el Consell d'Alcaldies del Vallès Oriental.

La proposta del CatSalut implica incorporar gairebé un centenar de professionals als ambulatoris de la comarca (97), entre ells administratius amb una funció d'acompanyament a la situació clínica, treballadors socials i tècnics d'infermeria, a banda dels gestors Covid ja contractats durant l'estiu, de cara a millorar l'atenció assistencial. Així com la incorporació de nous espais, dins i fora de l'atenció primària, que es podran fer servir en casos com per exemple, la vacunació de la grip o per ubicar-hi nous rols professionals per reforçar l'Atenció Primària.

Una proposta que segons Anna Aran, gerent de l'Àmbit Metropolità Nord del CatSalut, "no ha sorgit per la Covid, ja hi havia una necessitat existent" i que suposarà una transformació del model actual dels CAP, els quals s'encarregaran d'atendre les patologies cròniques i tota l'activitat es farà a través de cita prèvia.

"Els consultoris locals no es poden obrir amb les mateixes condicions que abans de la pandèmia", ha especificat Aran qui ha assegurat que "les dades epidemiològiques són molt millors que fa tres setmanes, però que això no vol dir que ens hàgim de relaxar".

"Dins el model, els consultoris locals han de seguir preservant un entorn de seguretat en l'actual situació de Covid", ha afegit Joan Parellada, director del Sector Sanitari Vallès Oriental qui ha assenyalat que, a diferència de la resta de la comarca, el risc de rebrot al Baix Vallès és lleugerament més elevat que la mitjana del Vallès Oriental i Catalunya i se situa en els 214 punts.

Reforç en l'atenció telemàtica

Amb tot, el nou model també suposarà el reforç de l'atenció telefònica i via internet: "La comunicació entre ciutadania i professional ha incrementat en les vies telemàtiques i això ha tensat les nostres línies telefòniques", ha reconegut la gerent de l'Àmbit de la Metropolitana Nord. És per aquest motiu que des de Salut es preveu destinar una partida per incrementar aquestes línies, tant telefòniques com virtuals. 

Per contra, des de Salut encara estan treballant en la identificació dels llocs on posar els centres d'urgències d'atenció primària, que comportaran la reordenació dels punts d'atenció continuada que estan oberts durant la nit en alguns consultoris. L'aposta del CatSalut passa perquè "aquests punts d'urgències siguin molt més resolutius i atenguin urgències de mitjana i baixa complexitat que anaven als hospitals", ha indicat Aran.

Edicions locals