La Diputació destina més de 120 mil euros a millorar els camins del Baix Vallès

Es tracta de la primera fase del Pla de Xoc per a la reactivació econòmica i social de la província

Societat

La Diputació de Barcelona ha aprovat el Programa sectorial de millora de camins municipals amb una dotació de 10 milions d’euros per als exercicis 2020 i 2021. Els destinataris d’aquest programa, que forma part de la primera fase del Pla de Xoc per a la reactivació econòmica i social de la província, són en total 264 ajuntaments de menys de 20.000 habitants. L'aportació per als municipis baixvallesans és de 120 mil euros.

El programa vol afavorir la reactivació econòmica i la competitivitat de l’economia local mitjançant la millora dels accessos a explotacions agrícoles o industrials, punts turístics i d’altres serveis o equipaments, facilitar la connectivitat entre diferents nuclis de població disseminats, masies o petites barriades, així com millorar l’accessibilitat al medi natural i rural garantint una circulació segura.

Davant l’aprovació del programa, el diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, ha remarcat que "la Diputació de Barcelona l’ha impulsat des del convenciment, perquè així ens ho han manifestat sempre els ajuntaments, de la necessitat de mantenir en òptimes condicions els camins municipals com a vies essencials per la mobilitat dels municipis", i ha afegit que "aquesta necessitat s’ha vist accentuada, enguany, pels grans desperfectes que han ocasionat els diversos episodis de tempestes que ha patit el nostre país, amb menció especial al temporal Glòria".

Els criteris de distribució dels fons d’aquest programa s’han fet a partir del  càlcul de quilòmetres de camins de cada municipi així com per l’impacte social i econòmic dels vials. D’acord amb el programa, es finançaran les despeses derivades d’obres de millora dels camins públics d’ús públic i els honoraris de redacció de projectes i les direccions d'obra. Els ajuntaments poden destinar l’ajut a la millora d’un o més camins del municipi, però aquests han d’estar íntegrament en àmbit no urbà i han de ser aptes per al trànsit rodat motoritzat.

Els municipis beneficiats

En total, en el conjunt de 264 municipis que es podran beneficiar del programa per la millora de camins, que apleguen una població d'1.112.114 habitants, hi ha inventariat un conjunt de 16.949 km de camins municipals. Els ajuntaments hauran de decidir les seves prioritats d’actuació a l’hora d’aplicar l’ajut del programa.

Al Baix Vallès, la Llagosta amb menys de 5 km de camins, rebrà 6.000 euros; Martorelles amb 40 km de camins, s'endurà 28.495,02 euros; Montmeló amb entre 5 a 10 km de camins obtindrà 10.000 euros; Montornès amb 21 km, s'endurà 13.922 euros; Parets amb 15 km, rebrà 12.802 euros; Sant Fost amb 26 km, obtindrà 17.284 euros i Santa Maria de Martorelles amb 12 km comptarà amb 32.418 euros per la millora dels seus camins.

Pla de Xoc 2020-21

El Pla de Xoc per fer front a la pandèmia de la COVID-19, dotat amb 100 milions d’euros, que la Diputació de Barcelona ha posat en marxa, està format per cinc línies de suport entre les quals hi ha el programa de camins. Les altres línies de suport són pel pagament de les despeses corrents i extraordinàries que, a causa de la COVID-19, han hagut de fer els ajuntaments; per fer front a les despeses extraordinàries en l’àmbit de benestar social; de suport a l’economia local i a l’ocupació, i una darrera línia per pal·liar la situació de la cultura, l’educació i l’esport.

Edicions locals