La Llagosta presenta els pressupostos participatius als veïns

Els llagostencs podran fer arribar les seves propostes a partir del pròxim dilluns 14 d'octubre i fins el 15 de novembre

Societat

La Llagosta presenta els pressupostos participatius als veïns
La Llagosta presenta els pressupostos participatius als veïns

L'Ajuntament de la Llagosta feia públic aquest dimarts al vespre el projecte dels pressupostos participatius. Una iniciativa popular per promoure la implicació dels ciutadans per decidir "com volem que sigui a partir d'ara la Llagosta", explicava el regidor de Participació Ciutadana, Marc Ruiz.

Una presentació que va omplir les cadires del saló de plens del consistori de veïns i veïnes llagostencs interessats a conèixer més detalls de la proposta que els convida, per primera vegada, a tenir veu i vot en un dels projectes del municipi que es preveu executar a partir del 2020.

Tal com explica el regidor de Participació Ciutadana, Marc Ruiz: "No volíem una proposta feta des de l'Ajuntament i que els veïns votessin, sinó que des del primer moment fossin els ciutadans qui proposaven, debatien i després votaven".  

Una porta oberta a la participació de la ciutadania que ja des del seu anunci a les xarxes socials fa uns dies, hauria fet notar el seu interès, segons explicava l'alcalde, Óscar Sierra: "Hem vist que la gent està engrescada. Les xarxes socials bullen amb propostes. Això vol dir que en un futur podrem tenir un projecte que avui s'inicia i que estarà viu durant molts anys".

Així mateix, qualsevol persona, grup o entitat podrà presentar el seu projecte. Aquest s'haurà de destinar a una partida d'inversions que amb un cost màxim de 30.000 euros haurà de servir per desenvolupar actuacions a la ciutat en àmbits com l'espai públic, l'urbanisme, els equipaments o la mobilitat. Així ho especificava la regidora d’Economia i Hisenda, Conchi Jiménez: "Les inversions són obres que es fan en un moment i que queden al municipi. No poden ser activitats de teatre o un espectacle musical", aclaria la regidora als assistents a la presentació pública.

Presentació de propostes

El pròxim dilluns 14 d'octubre s'obre el període perquè els veïns puguin presentar les seves propostes. Una presentació que es podrà realitzar fins al 15 de novembre d'enguany. D'aquesta manera, els ciutadans tindran un mes per presentar les seves idees i ho podran fer tant per via telemàtica, a través de la seu electrònica o presencialment, amb un formulari a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) de l'Ajuntament.

De totes maneres, i per tal de resoldre qualsevol dubte, des del consistori es recomana que abans de presentar els projectes, si es té qualsevol mena de consulta, es demani assessorament als tècnics de l'OAC.

Valoració i votació

Un cop finalitzat el període de presentació i recollides totes les propostes, una comissió tècnica de l'Ajuntament s'encarregarà de validar els projectes presentats i seleccionar els que podran ser sotmesos a votació.

Per tal que tots els veïns coneguin els projectes seleccionats, està previst que abans del 29 de gener es faci una sessió pública a la ciutadania. Serà a partir d'aquesta mateixa presentació quan els veïns podran tornar a dir la seva.

El termini per votar els projectes serà del 29 de gener al 16 de febrer, ambdós inclosos. Les votacions estaran obertes a totes les persones majors de 16 anys veïnes del municipi. Un cop finalitzat el termini de votacions s'elaborarà un llistat amb totes les propostes finalistes i les votacions obtingudes, inclòs el guanyador.

Una web pròpia

L'Ajuntament de la Llagosta ha creat per aquest projecte dels pressupostos participatius una pàgina web. En aquesta direcció, els veïns i veïnes poden conèixer amb tota mena de detalls els passos que han de seguir els projectes presentats. L'objectiu, segons comenten des del mateix consistori, és poder ser el màxim de transparents i accessibles possibles per facilitar tota la informació necessària als ciutadans per la seva participació, així com tenir una ràpida resposta a qualsevol de les seves consultes relacionades amb la iniciativa. Entre les informacions a consultar, els veïns poden conèixer les bases de participació, el calendari i terminis de cada fase. També tenen l'opció de presentar el projecte telemàticament.

Edicions locals