Els veïns podran triar un projecte per invertir-hi 30.000 euros l'any que ve

Les propostes per fer la inversió prevista al pressupost d'enguany es coneixeran abans del 29 de gener

Societat

Ple de la Llagosta
Ple de la Llagosta

El ple de la Llagosta tenia previst aprovar dijous les bases que regularan el pressupost participatiu del poble. Aquesta, que és la primera inversió en la qual els habitants del poble podran participar directament, estarà dotada amb un total de 30.000 euros.

 "El procés permetrà als ciutadans i ciutadanes proposar, debatre i decidir el destí d'una part de la partida d'inversions de l'Ajuntament de la Llagosta", afirmen des del consistori. "La partida d'inversions permet desenvolupar actuacions de ciutat que poden incidir sobre l'espai públic, l'urbanisme, els equipaments o la mobilitat", afegeixen.

Aquesta partida pressupostària de 30.000 euros, es va presentar en el ple del passat 4 d'abril. Va ser Conchi Jiménez, regidora d'Economia del PSC qui va fer exposar el projecte i va afirmar que "tot i ser una primera experiència volem mantenir-la en el temps i augmentar la partida que s'hi destina".

D'octubre a febrer

Serà el pròxim 8 d'octubre quan el consistori faci públics els mecanismes concrets mitjançant els quals la ciutadania podrà presentar les seves propostes. Des del 14 d'octubre fins al 15 de novembre, s'obrirà el termini en què els llagostencs podran adreçar a l'Ajuntament les seves propostes via telemàtica, a través de la Seu electrònica, o presencialment, amb un model de formulari a l'OAC.

A partir d'aleshores els tècnics i experts de l'Ajuntament valoraran les diferents propostes per determinar si són "sostenibles i amb visió de ciutat, són de competència municipal, no contradiuen els plans aprovats, respecten el marc jurídic i legal existent, poden ser considerades una inversió, no superen el límit pressupostari destinat i no representen un cost addicional en futurs pressupostos". Així mateix, no es tindran en compte aquelles propostes que siguin subvencions a entitats ja existents i els projectes hauran de ser "equitatius des del punt de vista de gènere i que no provoquin exclusió social".

Un cop les comissions tècniques tant econòmiques com legals hagin fet un cribratge, l'Ajuntament presentarà en ple municipal, abans del 29 de gener, els projectes ciutadans que han estat admesos. "Si es considera oportú, en funció del nombre, la varietat i interès de les propostes validades, es podrà convocar a les persones participants per tal que puguin explicar i defensar el seu projecte", diuen des del consistori. S'obrirà aleshores una nova etapa: la selecció per part de la ciutadania de la proposta guanyadora. El 16 de febrer de 2020 es tancarà el termini de votacions i es posarà en marxa el projecte.

Edicions locals