La PAH de la Llagosta alerta de l'augment de desnonaments a llogaters

L'última acció destacada del col·lectiu va ser la moció presentada conjuntament amb el Partit Popular

Societat

Cartell d'Stop desnonaments
Cartell d'Stop desnonaments

Fa dues setmanes es donava a conèixer que la PAH de la Llagosta reprenia la seva activitat després de passar un temps a l'ombra.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca va enviar un comunicat als seus integrants reiterant el seu compromís d'atendre, assessorar i empoderar les persones afectades per un desnonament i lluitar pel dret a un habitatge digne. El comunicat anunciava, a més, que el grup de treball de la plataforma es reuniria els dijous, a les 18 h, a l'Hotel d'entitats, a l'edifici del Mercat municipal.

Des de la PAH llagostenca consideren que mai han deixat d'estar actius en la lluita per l'habitatge. Malgrat això, Luis Hurtado, integrant del col·lectiu, afirma que ara la plataforma vol treballar més intensament per "combatre els nous reptes que han sorgit en l'àmbit de l'habitatge". "Actualment el problema més important que hi ha és el del lloguer", explica Hurtado.

Des de la PAH consideren que els desnonaments per aquesta via s'estan disparant i en el cas de la Llagosta, "hi ha molts desallotjaments silenciosos perquè la gent té vergonya d'assumir que podria perdre el pis on viu".

Hurtado afirma que en molts casos reben informació per WhatsApp de famílies que es troben en situació de risc i que no volen que els seus veïns sàpiguen que van a les reunions de la PAH.

Fons voltor al poble

A més, la plataforma llagostenca identifica un altre element que ha fet reactivar l'assemblea. L'aparició de fons voltor al poble ha fet saltar les alarmes. "Hi ha 52 pisos buits a la Llagosta que són propietat de grans tenidors que especulen amb l'habitatge", assenyala Hurtado. Davant d'això, la tasca de la PAH de la Llagosta també se centra a fiscalitzar l'acció del govern municipal. "Des de la plataforma estem guiant al govern i mantenim una reunió amb ells cada mes", relata.

Així mateix, hi ha un altre fenomen que té a veure amb aquest retorn a l'activitat. Com altres PAH ja han denunciat, en un any, el 2020, la moratòria pels desnonaments de llançaments hipotecaris, acabarà, tornant a deixar en risc de desallotjament 50.000 famílies a tot l'Estat espanyol.

L'última acció de la PAH

Contra tota lògica, l'última gran acció de la PAH va ser el mes de març quan va presentar una moció conjuntament amb el regidor del Partit Popular Jaume Bonallach. En aquell cas, la moció proposava sis acords per defensar l'habitatge com a dret. La moció va ser aprovada per tots els grups excepte per Ciutadans que s'hi va abstenir.

Edicions locals