L'Agència Catalana de l'Aigua estudia expedientar l'empresa Valentine

Gràcies a les pluges l'abocament a la riera es va dispersar sense produir danys en el medi ambient

Societat

Abocament a la riera Seca
Abocament a la riera Seca

L'Agència Catalana de l'Aigua ha informat que en funció de com avancin les investigacions sobre l'abocament de color rosa que va afectar la riera Seca de la Llagosta el passat 17 de maig, es podria obrir un expedient a l'empresa de pintures Valentine.

Segons aquesta institució que depèn de la Generalitat de Catalunya, l'abocament va ser causat per "una fuita a través d'una vàlvula d'un dipòsit que contenia aigua de neteja dels processos de fabricació" de la planta de Valentine. "Tota aquesta aigua va circular fins a la canonada que evacua les aigües pluvials i va arribar fins a la riera Seca", afegeixen.

L'agència explica que es va "desplaçar un inspector al lloc dels fets i en el moment que va arribar, ja no hi havia abocament". El 17 de maig l'estació meteorològica de Mollet va registrar una pluja moderada de 12 litres per metre quadrat. Segons l'Agència Catalana de l'Aigua, això va fer que "l'abocament es dispersés ràpidament quan va arribar al riu Besòs". "També vàrem avisar al municipi de Montcada a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya per precaució", diuen des de l'agència.

"No es va registrar cap mortaldat de peixos i l'abocament no va generar danys en el medi arran de la ràpida dispersió de l'abocament, a causa de la pluja i del consegüent cabal més elevat del riu", sentencien des de l'ACA.

De totes maneres la mateixa agència assenyala que no ha acabat les seves investigacions i per aquest motiu afirma que la investigació està encara oberta i que serà a partir de "l'anàlisi de les actes d'inspecció, les analítiques i la resta d'informació" que es determinarà si s'obre un expedient a Valentine. Aquest fet es podria conèixer en dues setmanes i en cas d'obrir-se expedient, l'empresa responsable de l'abocament podria enfrontar-se a multes i sancions. Amb tot, l'ACA reitera que això "encara s'ha de valorar".

Relat dels fet del dia 17

El matí del divendres 17 de maig diversos veïns del poble van alertar de l'abocament a través de les xarxes socials i la resposta institucional no es va fer esperar. L'Ajuntament de la Llagosta, quan encara no es coneixien quines havien estat les causes i conseqüències del succés, assenyalava que denunciarien a "l'Agència Catalana de l'Aigua l'abocament d'aigües residuals". "El Consistori espera que la denúncia acabi a la Fiscalia de Medi Ambient i s'actuï amb contundència contra els responsables de l'abocament", asseverava el consistori.

"Els tècnics de Valentine van sortir a identificar-se", afirmava Óscar Sierra, alcalde de la Llagosta, una setmana després dels fets. El mateix alcalde explicava que "els primers a actuar van ser l'Ajuntament, la policia, els tècnics de medi ambient i els tècnics de la depuradora", i afegia sense cap mena de titubeig que s'actuaria "amb tota la contundència que calgui davant d'un fet que posa en perill la biodiversitat de la riera i del Besòs".

Edicions locals