Montse García es presenta com a única cap de llista de Podem la Llagosta

La candidata vol una coalició amb els comuns, però emplaça les negociació al calendari de Podem dictat des de la direcció de Catalunya de la formació lila

Política

D'esquerra a dreta: Montse García, Víctor Ríos i Aina Vidal
D'esquerra a dreta: Montse García, Víctor Ríos i Aina Vidal

La Llagosta

Si tot va com l'organització actual de Podem la Llagosta ha planejat, aquest divendres hauria de quedar presentada la candidatura de Montse García Rigau com a única cap de llista pel pròxim 26-M. Així ho ha fet saber el partit que ha convocat un acte a Can Pelegrí a les 19 hores en el que també assistiran Noelia Bail, secretaria general de Podem Catalunya i David Clarà, secretari de Municipalisme del grup.

"Es tracta d'una ponència en forma de debat en la que presentarem el nostre projecte polític", explica Montse García. La que amb tota seguretat serà cap de llista ha estat l'única persona en presentar-se per liderar Podem la Llagosta. Ara seran els inscrits del partit al municipi els qui mitjançant el seu vot hauran d'avalar la seva candidatura que quedarà definitivament ratificada el pròxim 6 de febrer.

Segons explica la pròpia integrant de Podem, un cop definida la llista, es treballarà per l'elaboració d'un programa basat en la memòria política del grup. Aquest projecte vol aprofundir en "la participació ciutadana i la recuperació d'espais públics, i treballar en temes com el civisme i la neteja de la Llagosta". De la mateixa forma García ha anunciat que s'impulsarà un procés de pressupostos participatius.

El sistema de Podem

Perquè un cap i la seva llista pugui presentar-se en un municipi com la Llagosta ha de passar, en el cas de Podem, per un procés complex definit per la secretaria General del Partit. Tot cap de llistes ha d'obtenir l'aval del 0,025% -cinc persones a la Llagosta- de la ciutadania del poble i l'aval col·legiat d'un cercle d'importància contrastada com el Cercle d'Educació de Podem. La llista d'una candidatura ha de ser avalada mitjançant una d'aquestes dues opcions.

Un cop avalats el cap de llista i la llista, es sotmeten a votació per tal de poder-se presentar en els comicis. Mentre la votació del cap de llistes es fa per cens directe, en el que respecte a la resta de la llista, són les persones inscrites qui voten com volen que quedi conformada l'ordre d'aquesta.

Encara lluny de la candidatura unitària d'esquerres

L'estiu passat, Podem, ICV i EUiA de la Llagosta van arribar a una entesa per presentar-se de forma conjunta a les eleccions municipals del maig. Amb tot, a principis de desembre Podem va desmarcar-se de la candidatura que rebia el nom de La Llagosta en Comú Podem perquè segons els estatuts de Podem, abans de formar coalició s'havia de dur a terme un procés electoral intern.

Montse García afirmava que "és millor fer dos processos de primàries" i negociar després una possible aliança. Actualment, des de Podem es considera que la voluntat de crear una candidatura unitària segueix existint, però es remet al calendari intern per fer-la efectiva. "Quan tinguem una candidatura pròpia determinarem el procés unitari", explica García.

Edicions locals