L'Ajuntament de la Llagosta vota a favor de la monarquia

Tot i definir-se com a republicà, el PSC no està d'acord amb la moció de reprovació al rei Felip VI

Política

Ple de la Llagosta
Ple de la Llagosta

La Llagosta

Tot i comptar amb una teòrica majoria republicana, la moció presentada per ICV-EUiA i Podem de la Llagosta en el darrer ple ordinari del municipi sobre la derogació de la monarquia, va quedar rebutjada amb els vots en contra de Ciutadans, PP i PSOE.

La moció buscava "derogar els delictes d'injúries al rei per aconseguir que el seu estatus jurídic sigui com el de qualsevol ciutadà". A més, el text demanava rebutjar al posicionament de la monarquia durant el referèndum de Catalunya i condemnar el seu discurs del 3 d'octubre que "apel·lava només a un part de la ciutadania de Catalunya". De la mateixa manera la moció volia impulsar que s'investiguessin "les activitats financeres del rei emèrit". Així mateix, s'exigia la celebració d'un referèndum sobre el model d'estat a Espanya.

"Per a què serveix la monarquia?", es preguntava Eva Miguel d'ICV en la seva intervenció al ple. "Un dictador ens va imposar un rei", sentenciava. Per la seva banda, en el que era definit com una ocasió anòmala, Mireia Egea (PDeCat) subscrivia les paraules d'Eva Miguel i afegia que "a Espanya la monarquia està per sobre de la llei". Xavier Cols (ERC) afirmava que la figura del rei "és poc democràtica" i asseverava que la seva gestió "no és neta".

Jordi Sabanza de Ciutadans, considerava que la moció només buscava "deslegitimar les institucions espanyoles" i deia que la borbònica "és una monarquia d'elevada reputació".

Per últim, Conchi Jiménez (PSC) explicava que tot i que la majoria del seu partit "és republicà", votarien en contra de la moció perquè "enfronta als catalans" i assenyalava que l'única forma d'aconseguir una República a Espanya "és mitjançant la reforma constitucional que proposa Pedro Sánchez".

Edicions locals