L’Ajuntament congela els impostos pel 2019

Els grups municipals de l’oposició critiquen la mesura per “electoralista” i “oportunista”

Política

Ple Ajuntament de La Llagosta
Ple Ajuntament de La Llagosta

La Llagosta

El ple de l’Ajuntament de la Llagosta va aprovar dimarts amb els vots favorables de PSC, PDeCAT, PP –l’equip de govern municipal– i ERC, i les abstencions de Ciutadans i ICV-EUiA, la congelació d'impostos, taxes i preus públics per a l’any 2019.

Segons la regidora d'Economia i Hisenda del PSC, Conchi Jiménez, en algunes ordenances “inclús es baixen preus”. D’aquesta manera, es rebaixa el gravamen de l’Impost de Béns Immobles (IBI) del 0,841% actual al 0,82% quan es tracti de béns immobles i al 0,83% quan es refereixi a béns rústics. Amb aquesta disminució l’equip de govern pretén adaptar la fiscalitat a la revisió del cadastre d’enguany que ha fet que el valor dels immobles al municipi hagi augmentat un 3%. “Si no baixàvem el gravamen, les veïnes i veïns de la Llagosta haguessin sofert un increment en l’IBI”, va afirmar la regidora.

El segon dels impostos que es modifica substancialment és el de Vehicles de Tracció Mecànica. Els registrats com a zero emissions o eco –una qualificació que s'haurà d'acreditar a l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació– podran tenir una bonificació del 75% en el pagament d’aquest impost. En paraules de Jiménez, el que pretén aquesta reforma es premiar “les veïnes i veïns que cuiden del medi ambient”.

També s'estableix una tarifa social per a aquelles unitats familiars amb ingressos anuals iguals o inferiors a 12.000 euros, en les taxes de tractament, recollida i eliminació de residus i per al subministrament d'aigua. Es gaudirà d'una bonificació del 90%, si el nivell de renda és de 0 a 9.000 euros; del 60%, de 9.001 a 10.999 euros; i del 30%, d'11.000 a 12.000 euros
Fins ara aquest tipus de rebaixes depenien d’un certificat que entregaven els serveis socials municipals, però ara, i segons va explicar Jiménez, “si una família compleix amb els límits per gaudir d’aquesta bonificació, no haurà de tenir el certificat”.

A més a més, per potenciar el traspàs de parades del mercat, l’equip de govern ha unificat les taxes derivades del canvi de nom d’una parada a un 2%. “Com el traspàs era elevat hi havia persones que esperaven a que una parada fos de l’Ajuntament per estalviar-se aquest impost”. Aquesta mesura, més la rebaixa de la taxa per traspàs de parada per causa de mort que queda en l’1%, pretenen “donar visibilitat i dinamitzar el mercat”.

Per últim, Jiménez va assenyalar que “s'han aplicat rebaixes considerables en els preus per serveis d'atenció domiciliària".

Crítiques al PSC

En el torn de rèpliques, l'oposició en bloc va considerar la congelació d’impostos un acte “oportunista en l’últim any de mandat”.

Xavier Cols (ERC) va celebrar els canvis però va preguntar “què ha passat a nivell de ingressos perquè l’equip de govern congeli els principals impostos?”. Cols va recordar que el govern local es va comprometre fa dos anys a implementar estacionaments de càrrega per a vehicles elèctrics que "no s’han dut a terme". En aquest sentit, Jiménez va informar que l’Ajuntament està a l’espera d’una subvenció europea per poder instal·lar aquest servei.

Jordi Sabanza de Ciutadans també va expressar la seva perplexitat pel moment escollit per congelar els impostos. “No vull desmereixa el treball de la regidora, però veiem que aquestes mesures són una mica electoralistes”, va sentenciar el de la formació taronja.

Bel·ligerància d'ICV-EUiA

Eva Miguel d'ICV-EUiA va ser la més bel·ligerant dels grups de l'oposició. Sarcàsticament va afirmar que estava “molt contenta de viure a la Llagosta, sobretot perquè ens congelen els impostos. No sé si s’haurà de demanar a l’òrgan competent que canviï la llei electoral i hi hagi eleccions cada un o dos anys".

Així mateix, la portaveu d'ICV-EUiA va queixar-se de la falta de participació ciutadana i del poc temps que l’equip de govern havia donat a la resta de grups per poder estudiar la congelació i modificació d’impostos.

La regidora d’Economia i Hisenda va defensar-se de les acusacions de fer “electoralisme” i afirmava que per poder congelar els impostos el PSC primer va haver de sanejar els comptes heretats de l’anterior administració de ICV-EUiA.

L’alcalde Óscar Sierra va tancar el punt sobre ordenances i va recordar que a la Llagosta “la pressió fiscal està en un 40%, per sota de la mitjana de poblacions d’entre 10.000 i 15.000 habitants”. “Som l'Ajuntament menys endeutat del Baix Vallès”, va sentenciar.

Edicions locals