El ple tomba tres propostes per decidir sobre el model de gestió de l'aigua

L'Ajuntament avança que en poques setmanes es coneixeran els informes tècnics sobre els diferents models de gestió

Societat

En poques setmanes es coneixerà un estudi comparatiu de models
En poques setmanes es coneixerà un estudi comparatiu de models

La Llagosta

El ple de l’Ajuntament de la Llagosta va tombar la setmana passada dues propostes i una moció relatives a la valoració del model de gestió de l’aigua al municipi, actualment adjudicat a Sorea en una pròrroga forçosa d'un any aprovada al març.

D’una banda va ser desestimada una proposta conjunta d’ICV-EUiA i ERC per sol·licitar un informe a la junta consultiva de contractació administrativa sobre la legalitat de la pròrroga forçosa del contracte per a la prestació del servei públic d’abastament d’aigua amb la concessionària Sorea.

La pròrroga forçosa de la gestió del servei es va aprovar al ple a finals de març pel termini d’un any i amb les mateixes condicions que les vigents fins aleshores amb la companyia Sorea.

Tant la portaveu d’ICV-EUiA, Eva Miguel, com el d’ERC, Xavier Cols, van mostrar els seus dubtes legals sobre la pròrroga forçosa. “Creiem que la situació actual amb Sorea no s’ajusta a dret perquè l’empresa opera sense contracte, i per això volem aclarir la situació i veure si estem en un buit legal”, apuntava Eva Miguel.

Per la seva banda, la regidora d’Hisenda, Conchi Jiménez, recordava que “totes les decisions polítiques estan avalades per informes tècnics, i nosaltres no posem en dubte els informes tècnics, que són els que recomanen la pròrroga forçosa”.

L’alcalde, Óscar Sierra, va explicar que hi ha sentències judicials en altres poblacions a favor d’aquest tipus d’operacions, així com també hi ha resolucions de la junta consultiva de contractació administrativa d’altres comunitats en el mateix sentit.

Comissió d’estudi

Els grups municipals d’ICV-EUiA i ERC també van presentar una altra proposta per a la creació d’una comissió d’estudi per a la prestació del servei públic d’abastament d’aigua a la Llagosta. “No volem arribar a una segona pròrroga forçosa”, de manera que “cal una comissió política i tècnica que, sense cap cost, estudiï els diferents tipus de gestió possible”, deia Miguel.

“Ni tan sols hi ha un pla director sobre l’aigua”, deia Cols, qui afegia que “també cal estudiar quin és l’estat actual de la xarxa de subministrament al poble”, ja que “tinc dubtes que Sorea hagi fet el manteniment necessari a les instal·lacions”.

Al seu torn, Jorge Sabanza, de Cs, demanava que en aquesta possible comissió “no cal que hi hagi veïns o representants dels usuaris, ja que els representants dels usuaris ja som nosaltres, els polítics”, un model de participació que la portaveu d’ICV-EUiA va rebatre en diverses ocasions.

Conchi Jiménez va explicar que els serveis tècnics ja han estat treballant en aquesta qüestió i que en poques setmanes es donaran a conèixer els diferents models de gestió proposats. “Nosaltres no ens posicionem per un model o un altre fins que no disposem d’aquest estudi comparatiu; llavors triarem el millor servei al millor preu per al poble de la Llagosta”.

Consulta popular

Finalment, ICV-EUiA i ERC, juntament amb el cercle de Podem la Llagosta, també van presentar una moció per impulsar la realització d’una consulta popular sobre el model de gestió del servei públic d’abastament d’aigua.

Les tres formacions aposten per la municipalització del servei, i recorden que la plataforma Aigua és Vida ha recollit signatures entre els veïns per demanar també la municipalització. “Els veïns han de poder decidir quin model de gestió volen”, apuntava Xavier Cols.

Segons el text de la moció, la consulta seria vinculant i arribaria després que els veïns coneguessin les conclusions de la valoració feta prèviament per la comissió d’estudi. En aquest cas el regidor de Cs es va mostrar favorable a la consulta.

Tant les propostes com la moció van ser desestimades amb els vots en contra del PSC, PP i PDeCAT; a favor d’ICV-EUiA i ERC i l’abstenció de Cs.

 

Edicions locals