Aprovat el pressupost per al 2018 amb una partida de 200.000 euros per a Can Baqué

El capítol d'inversions, de 743.000 euros, inclou millores a la via pública, els equipaments esportius i partides per promocionar el comerç local

Política

La rehabilitació integral de la històrica masia podria tenir un cost aproximat d'un milió d'euros
La rehabilitació integral de la històrica masia podria tenir un cost aproximat d'un milió d'euros

La Llagosta

El ple de l'Ajuntament va aprovar dimarts, en sessió extraordinària, el pressupost municipal per al 2018, que arriba a 11.261.420 euros. Es tracta d’una xifra pràcticament igual a la de l’any passat, si bé aquest any es preveu una reducció en el capítol d’inversions, que passarà d’1,2 milions a 743.144 euros. El pressupost es va aprovar amb els vots favorables de PSC, PP, Cs i PDeCAT, l’abstenció d’ERC i el vot contrari d’ICV-EUiA.

La regidora d’Hisenda, Conchi Jiménez, justificava l’endarreriment en la presentació del pressupost perquè “hi hem incorporat el pressupost de l’Empresa Municipal Gestió de Sòl i Patrimoni –amb uns ingressos de 966.300 euros i unes despeses de 953.100 euros– després de les auditories que ens han portat a fer un pla de viabilitat”, i explicava que es tracta d’un “pressupost moderat, de continuïtat, que busca l’equilibri per garantir la viabilitat a mitjà termini sense descuidar l’atenció als serveis i els equipaments municipals”.

En aquest sentit, segons Jiménez, l’Ajuntament “manté l’esforç econòmic” en serveis socials per atendre les necessitats dels veïns més necessitats –pobresa energètica, famílies monoparentals i nombroses, ajudes al lloguer o assessorament en problemes d’habitatge–.

Jiménez també va destacar l’increment de partides per a polítiques d’igualtat, amb l'ampliació del servei de psicologia i assessorament legal; la partida per al foment de l’ocupació a través dels plans d’ocupació (112.000 euros); l’estalvi en despesa política, amb un increment zero respecte a l’any passat; i la incorporació d’una partida de 36.000 euros per complir les recomanacions del pla de viabilitat de l’empresa municipal per cobrir les despeses derivades de l'ús de les instal·lacions del CEM El Turó per part de l’Ajuntament o les escoles i entitats del municipi.

Inversió a Can Baqué

Pel que fa a les inversions, que en bona part es finançaran amb subvencions directes o amb crèdits sense interessos o subvencionats per la Diputació, la partida més important –200.000 euros– serà per iniciar una primera fase de rehabilitació de la històrica masia de Can Baqué, un element patrimonial degradat al centre del poble llargament reivindicat per veïns i entitats.

Segons explicava Jiménez, “tirem endavant una primera fase de propostes tècniques per anar rehabilitant la masia a poc a poc", una intervenció que en el seu conjunt es quantifica en més d'un milió d'euros.

Pel que fa a la resta d’inversions, també hi ha prevista una partida de 140.000 euros per millorar l'eficiència energètica i la maquinària del gimnàs del CEM El Turó; 70.000 per a la construcció d’un nou quiosc-bar a la zona de la pèrgola del Parc Popular; 98.000 euros per al reasfaltat i senyalització de la via pública, 38.750 per a l'adquisició de jocs per als parcs infantils; 19.234 per a l'adequació de la Biblioteca Municipal; 10.000 per a la millora de l'enllumenat públic o 15.000 per a la renovació dels llums del Mercat Municipal, així com altres partides per millorar la pista del CEM El Turó i renovar les lluminàries del camp de futbol Joan Gelabert.

La posició dels grups

En la intervenció dels grups municipals, Xavier Cols, d’ERC, assegurava que “estem contents que s’inverteixi a Can Baqué, perquè era un espai que s’estava deixant morir, però no creiem que el bar del Parc Popular sigui cap prioritat”, i demanava pressupostos participatius “com es fa en altres pobles, cadascú d’acord amb les seves possibilitats”.

Jorge Sabanza, de Cs, valorava especialment les partides per renovar els llums de Nadal i incentivar el comerç, i afegia que “cal modernitzar i actualitzar el Parc popular, cal reactivar-lo”.

Finalment, Eva Miguel, d'ICV-EUiA, va retreure al govern que “convoqui els plens més importants en sessió extraordinària, sense públic, per coartar la participació dels veïns”, i li va demanar "que tingui la decència de ser valent per defensar les seves decisions davant del poble”.

La cap de l’oposició també acusava el govern d’haver “apujat la pressió fiscal, perquè tot ho fem a crèdit”, i lamentava que “no hagi incorporat cap de les nostres propostes, com reduir l’aportació a la festa major o destinar la inversió del bar del Parc Popular a habitatge social a les Cases dels Mestres”. Sobre això, Jiménez responia que “l’equip de govern es va comprometre a estudiar-ho, però cal valorar si una possible ampliació de la Safa afectaria aquest espai”.

 

Edicions locals