La Llagosta apuja el rebut de les escombraries i l’IBI per al 2018

Tot i que el tipus municipal de l’IBI serà més baix que l’any anterior, la quota anual serà més elevada

Societat

El ple de la Llagosta de dimarts va aprovar inicialment –amb els únics vots en contra d’ICV-EUiA– les ordenances fiscals per al 2018. Entre les modificacions hi ha una actualització a l'alça de l'IBI, la taxa d'escombraries, l'ús del camp de futbol, l'ús de la sala de plens i les inspeccions de salut pública en activitats econòmiques. També hi haurà noves bonificacions per a l'ús de la deixalleria.

Entre les modificacions hi ha la rebaixa del tipus amb el qual es calcula l’impost de béns immobles del 0,886 al 0,841, tot i que aquesta reducció no suposarà una quota més baixa per als veïns. De fet, l’IBI s’incrementarà un 1,57% per la revisió cadastral de l’Estat.

Segons la regidora d’Economia i Hisenda, Conchi Jiménez, “si no s’apliqués aquesta rebaixa del tipus municipal l’increment total de la quota hauria arribat fins al 7%”, deia. Jiménez, de fet, explicava que “la modificació de l’IBI afectarà als veïns entre 2,95 i 7,95 euros a l’any”.

D’altra banda, la taxa d’escombraries s’incrementarà un 1,71% per tal d’“actualitzar-la al cost real del servei”, un augment que suposarà “un màxim de 2 euros a l’any per als veïns”. Una altra modificació d’aquesta taxa és l’ampliació de les bonificacions per l’ús de la deixalleria. D’una banda s’unifiquen les dues bonificacions que hi havia fins ara, la social i la d’ús de la deixalleria, i d’una altra es manté una bonificació del 10% per als veïns que facin ús de l’equipament deu vegades però s’amplia a un 15% per als qui ho facin quinze vegades o més a l’any.

En matèria de salut pública, s’establirà una taxa extra de 60 euros per als casos en què calgui fer més de dues inspeccions a una activitat econòmica perquè no s’hagin solucionat els defectes detectats en les primeres inspeccions. “No és una penalització a la gent que no ha pogut arreglar alguna mesura que se li ha indicat dues vegades, sinó que s’aplica una part del cost que suposa haver de repetir diverses visites i evitar que ho paguin els veïns”, indicava la regidora de Salut, Mireia Egea.

Modificació de preus
Durant el 2018, el preu per a la utilització de la sala de plens per a la celebració de casaments s’incrementarà un 50% i arribarà fins als 150 euros. També hi haurà un preu per a l’ús de la sala de junta de govern, que s’ha establert en 100 euros. En tots dos casos, els veïns de la Llagosta estaran exempts d’abonar aquest preu.

També l’ús del Camp Municipal de Futbol Joan Gelabert tindrà nous preus. En aquest cas, la tarifa passarà de 716 euros per 19 partits durant la temporada a 750, tot i que s’incrementarà el dret d’utilització d’una hora a una hora i mitja. 

La regidora Conchi Jiménez considerava que “són ordenances que queden molt ajustades als preus actuals, hem tocat molt poques coses”, mentre que Eva Miguel, d’ICV-EUiA, criticava “el poc temps” que han tingut els grups per “debatre i dialogar sobre les ordenances” i assegurava que “no hi veiem decisions ni valentes ni polítiques”.
 

Edicions locals