La UGT del Vallès Oriental denuncia l’“explotació” de les empreses multiserveis

Les condicions laborals i salarials d'aquestes empreses estan molt per sota dels convenis sectorials

Economia

La UGT del Vallès Oriental va presentar dimarts un informe sobre les condicions laborals de les empreses multiserveis en el marc de la campanya A igual treball, igual sou, una iniciativa que denuncia “el frau i l’explotació laboral” que presenten aquest tipus d’empreses, que són les que no tenen una activitat principal com a tal i que presten un ampli ventall de serveis auxiliars (neteja, seguretat, manteniment, hostaleria, transport...) a terceres empreses.

El document analitza les dades dels acomiadaments col·lectius de treballadors de la regió metropolitana així com l’evolució de les empreses multiserveis, que en aquest territori ocupen un total de 27.326 treballadors.

Segons el sindicat, les empreses multiserveis “regulen les condicions laborals mitjançant convenis propis amb condicions laborals i sous mínims, evitant l’aplicació dels convenis col·lectius sectorials”, i afegeix que sovint “actuen com a ETT, ja que ofereixen tractes desiguals no justificats per al mateix lloc de treball”.

El sindicat denuncia que la contractació d’empreses multiserveis “suposa una reducció de costos, però empitjora i precaritza les condicions laborals i salarials dels treballadors”, que poden arribar a cobrar la meitat que un treballador a qui s’aplica el conveni sectorial corresponent, i sovint, fins i tot, treballant més hores.

Segons la UGT, un 6,42% de les empreses multiserveis del cinturó de Barcelona són al Vallès Oriental.

A més, segons l’estudi, “la proximitat amb el Vallès Occidental i Barcelona fa que una part important de les empreses d’aquests dos territoris es nodreixin de treballadors del Vallès Oriental”. 


Edicions locals