La UGT denuncia l'augment de l'explotació laboral dels immigrants

El sindicat posa en marxa una campanya per animar els treballadors a denunciar les situacions irregulars

Economia

“Hi ha explotació, hi ha precarietat i hi ha aprofitament”. Amb aquesta frase defineix Òscar Riu, secretari de la UGT del Vallès Oriental, la situació per la qual passen en aquests moments molts treballadors immigrants. 

Riu considera que, passats els pitjors anys de la crisi, arriba el moment de “passar a l’acció”, fet pel qual el sindicat ha posat en marxa, juntament amb l’Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya (AMIC), una campanya especial que té com a objectiu denunciar les situacions d’irregularitat que s’estan produint.

“Si l’explotació laboral és un fet que, en alguns casos, afecta els treballadors legals, aquesta es converteix en esclavitud quan es tracta dels treballadors contractats il·legalment”, remarcava també Mohamed Daouieb, assessor en temes d’estrangeria i representant d’AMIC.

UGT i AMIC han rebut al llarg de l’últim any 1.948 visites en el servei de suport i assessorament legal i jurídic d’estrangeria, la majoria de les quals han estat vinculades als problemes que hi ha per tenir la residència i els que es deriven de la situació laboral.

Per aquest motiu, la UGT ha posat en marxa la campanya que anima els treballadors ha denunciar aquestes situacions.

Per David Papiol, president d’AMIC-UGT, “tot i que no resulta gens fàcil, hem de tractar de solucionar els problemes que això comporta, ja que aquesta qüestió està estretament lligada al fet que puguin tenir molts d’ells el permís de residència”.

Segons van assenyalar els representants d’AMIC i de la UGT, “es produeix una situació rocambolesca en molts casos, ja que quan no disposen d’un contracte de treball, molts d’ells passen de ser legals a il·legals”.

Més col·laboració
La UGT, que demana que “els ajuntaments de la comarca s’impliquin molt més en aquest tema”, denuncia el fet que actualment siguin només dos ajuntaments del Vallès, el de Mollet i el de la Llagosta, els que els donin suport.

Igualment, demanen que “augmenti el nombre d’inspectors per tal de denunciar aquells que s’aprofiten descaradament dels immigrants”.


Edicions locals