“Els Mossos m'espien per manifestar-me contra el cop d'estat”

Bartolomé Fraile Candidat de Nosotros a la Llagosta

Política, Entrevistes 26-M

Bartolome Fraile
Bartolome Fraile

La LlagostaAlbert Alexandre

Bartolomé Fraile és ja un candidat clàssic en les eleccions de la Llagosta. En els comicis de 2011 es va presentar amb el PIVE i en els de 2015 ho va fer amb UPyD. El polític provarà sort aquest cop amb un nou partit, Nosotros-Partido de la Regeneración Social. "Els partits només són una eina al servei de les idees", explica el candidat. Es defineix com a constitucionalista i un lluitador contra els sistemes establerts. Va treballar 54 anys al sector metal·lúrgic i des que està jubilat combina la tasca política amb aparicions de figurant en pel·lícules. Ha participat en llargmetratges com Salvador o El Coronel Macià.

Bartolomé Fraile s'autodefineix com un combatent contra les injustícies socials i un renovador de la democràcia. "El poder no permet que les persones lliures parlin i opinin", afirma el candidat. En el seu discurs hi perviu una forta crítica a la política actual i una desconfiança total en el sistema de partits del segle XXI. "S'utilitza el poder mediàtic per vilipendiar les persones que alcen la veu com jo", afirma Fraile que a més d'això és un ferm defensor d'Espanya. "Els polítics establerts del PP i el PSOE  i els dirigents d'Euskadi i Catalunya que els donen suport han fet ús del poder atorgat pel poble en benefici propi i dels seus quiosquets", afirma. Fraile no es desvia del seu atac: "La democràcia està podrida perquè els polítics utilitzen la Constitució, la manipulen i la transformen per al seu benefici personal".

Fraile, a més, se sent perseguit per aquest mateix poder establert que denuncia. "Els Mossos m'espien per les manifestacions que vaig realitzar contra la dictadura i el cop d'estat del 6 i 7 de setembre a Catalunya", afirma. En el seu relat, la policia catalana l'investiga per la seva acció política.

Quan el seu discurs es desplaça del marc polític general fins a la Llagosta, les seves tesis continuen inalterables. "A molta gent no li caic simpàtic perquè denuncio la corrupció que hi ha a la Llagosta", explica. Afegeix que la gestió que s'ha portat a terme al poble ha estat d'ús i abús de les institucions donant subvencions a canvi de vots. "Hi ha entitats que es queden subvencions perquè són properes al poder i nosaltres volem ventilar aquest sistema de prevendes", assevera. Per a ell, el problema ve "dels polítics de dalt, que ensenyen que cal acostar-se al poder per obtenir un càrrec". El cas més simptomàtic per a Fraile és el del nou secretari general d'Acció Exterior de la Junta d'Andalusia, Enric Millo.

Aquest discurs tan contundent, però, no té la seva correlació amb la visió que Fraile té del darrer mandat al poble. "El govern de Sierra ha estat bé, li posaria un quatre", afirma en una contradictòria sentència. "Si algú fa alguna cosa que coincideix amb el que portava jo en el meu programa de 2015 cal reconèixer-ho, però no pot pintar-se la Llagosta en els últims sis mesos, quan ha tingut quatre anys per fer-ho", afegeix per assenyalar que el PSC és "una mala còpia nostra". "Ha fet coses per a enganyar la gent, però hi ha gent que ho compra", diu Fraile. Amb tot, si hi ha quelcom que valora de Sierra és que "ha ajudat a fer que tots els símbols de l'Ajuntament es mantinguessin tot i que van robar la bandera espanyola tres vegades". "Els símbols són importants per a tothom, jo vaig lluitar per la Constitució i és de les millors que hi ha a Europa", considera.

En el que fa referència a un dels temes més importants de la Llagosta, la seguretat, Fraile aposta per "acabar amb la impunitat jurídica i social, perquè situacions com la del setembre passat no tornin a succeir. Els veïns vam sortir al carrer per forçar que l'ajuntament actués".

Edicions locals