“Portar un Ajuntament és complicat, però no és física nuclear”

Montse Garcia Candidata de Podem a la Llagosta

Política, Entrevistes 26-M

Montse Garcia
Montse Garcia

La LlagostaAlbert Alexandre

El 2010 va arribar a la Llagosta procedent de Girona i reconeix que la gent d'aquí és molt oberta, ja que la ciutat del nord de Catalunya "és molt antiga". De 45 anys és mare soltera i treballa a l'empresa Fontini. "Sóc d'aquelles dones que encadena treballs temporals", explica per afegir que és una persona amb molta capacitat per aprendre i adaptar-se i que té una autoestima a prova de bombes. Li agrada la història i estudia Humanitats a distància "al meu ritme". Aficionada a les sèries ara està veient Joc de Trons, Killing Eve i The Good Fight. Va arribar a Podemos després de participar a SOS Can Baqué.

Montse Garcia serà l'única dona que es presenti a la Llagosta com a cap de llista aquest 26 de maig. Així mateix, la seva formació, Podem, serà la primera vegada que concorri en unes municipals al poble. El camí per aconseguir-ho no ha estat fàcil. Tot i un primer acord entre ICV, EUiA i la formació lila per anar plegades als comicis, finalment cada una de les forces ha pres el seu propi camí. Malgrat això Montse Garcia es mostra confiada amb el partit al qual representa, perquè durant els darrers quatre anys, tot i no tenir presència al consistori, la formació "ha estat treballant dur". "Som un partit diferent que no ve de la política, amb gent normal i corrent del carrer que van decidir ajuntar-se per fer les coses d'una altra manera, en un moment en què els polítics han perdut de vista el món real", explica Garcia. La seva candidatura vol fer política "d'una altra manera, de baix cap a d'alt, trencar els esquemes institucionals i posar-la al servei de la gent".

Evidentment, Garcia sap que això també implica dificultats. "El fet de no tenir experiència ens pot penalitzar encara que portar un Ajuntament és complicat però no és física nuclear", explica.

Des de la seva posició fora del consistori Podem ha pogut analitzar el darrer mandat, i la seva valoració no és positiva. "Tot i que han fet pràcticament el que van prometre i han baixat el deute, s'han deixat totes les coses per fer l'últim any i han fet totes les obres de cop i fora de termini", considera la candidata. Afegeix que "l'actitud des del govern cap a altres grups municipals ha estat arrogant". Més enllà del tarannà del govern, per a Garcia el problema de la Llagosta en termes polítics és la manca de participació dels veïns als plens. "Han de poder presentar mocions", diu la candidata que també creu que "falta promoure les entitats ciutadanes perquè estan mig abandonades".

Si parlem de problemes del poble, per a la cap de llista la seguretat és el repte més gran de la Llagosta. "Hi ha una manca d'efectius que no sé si es pot solucionar des de l'Ajuntament, perquè els policies marxen", diu. Per a Garcia, la inseguretat deriva dels problemes de convivència que té el poble fruit de l'alta densitat de població que hi ha. A més cal sumar-hi la precarietat econòmica que, segons el seu parer, és molt més evident en la població femenina. És per tot això que la de Podem proposa educar en el civisme a totes les edats, ja que les campanyes "sempre se'ls fan als nens i a vegades haurien de dirigir-se als adults". En el que es refereix a la situació econòmica que viu la Llagosta, Garcia treu pit de la mesura impulsada per la seva formació en l'àmbit estatal amb l'augment del salari mínim interprofessional. A més considera que els plans d'ocupació que l'Ajuntament han de millorar. "A mi m'han trobat feina tres vegades, però hi ha perfils que no en troben", afirma. "A vegades, no es tracta tant de fer cursets de qualsevol cosa sinó de definir amb les persones aturades cap a on volen anar i en apujar l'autoestima", conclou.

Edicions locals