“ERC és el punt de trobada a la Llagosta de l'independentisme”

Xavier Cols Candidat ERC la Llagosta

Política, Entrevistes 26-M

Xavier Cols
Xavier Cols

La LlagostaAlbert Alexandre

Té 44 anys, treballa al sector químic i és de Mollet. Amb tot, es sent molt més de la Llagosta perquè hi porta voltant des dels 14 anys. No té fills però explica que sí que té néts. En un primer moment ho deixa a l'aire perquè cada qual dedueixi com és possible aquest extrany fenòmen. "Són per part de la meva dona que conec de fa 17 anys", aclareix amb humor. Abans del 2015 ERC no tenia secció local al poble i Cols va decidir iniciar aquesta aventura des dels fonaments. Quatre anys després la formació independentista té expectatives reals d'aconseguir dos regidors en els comicis del 26 de maig.

La Llagosta no és precisament un poble independentista, o al menys no ho semblava el 2015. Tot feia apuntar que una candidatura com la de Cols no tindria massa recorregut. De totes maneres el 2019 els números indiquen tot el contrari i ara ERC podria convertir-se en tercera o quarta força al consistori. "Quan vam presentar-nos a la Llagosta no hi havia secció local ni joventuts i ara ja les tenim; en quatre anys hem creat una estructura", diu.

Segons explica, en els temps convulsos que ha viscut Catalunya la formació republicana ha estat "el punt de trobada de l’independentisme al poble". Certament, ERC encarna el sobiranisme llagostenc, però per explicar la seva posició també cal fer menció al paper que ha tingut CiU en el darrer mandat formant part del govern municipal. "El PSC ha portat les regnes, per això en el referèndum de l’1-O CiU es va posar de cantó i va prioritzar la seva estabilitat", assenyala Cols.

ERC porta quatre anys a l'oposició aprenent. Aquest és el resum del passat mandat per a Cols. Amb tot, afegeix que des d'aquesta posició també s'ha fet molta feina aconseguint que el govern dugués a terme accions que no portava al programa. "La construcció del nou ambulatori, nosaltres hem ajudat des de l’oposició; Can Baqué, ho hem dinamitzat nosaltres perquè el PSC no ho portava al seu programa electoral", afirma el candidat que considera que els temps de govern dels socialistes han estat "molt deficients". "És evident que no tot el que ha fet el PSC ha estat dolent, però han aprovat els pressupostos tard, han apujat els impostos els primers tres anys i en aquest últim any els han congelat perquè estem en any electoral", assenyala. "Les coses bones que han fet han estat possibles per la pressió de l’oposició", considera. De la mateixa manera, Cols creu que l'Ajuntament ha girat l'esquena a la ciutadania en aspectes de caire social. "S’han produït desnonaments i no hi ha hagut prioritat al lloguer social", explica.

Pel que fa a temes concrets com la seguretat el candidat independentista considera que no hi ha inseguretat realment, sinó un problema de percepció. Tot i això, el d'ERC pensa que "cal augmentar el nombre de policies a la Llagosta i treballar per millorar el suport dels Mossos al poble".

En un altre tema com l'atur, el cap de llista de la candidatura republicana considera que el sistema d'ofertes de treball públiques subvencionades és "pa per avui i fam per a demà". És per això que reivindica les grans infraestructures promeses a la Llagosta. Es refereix al polígon de Can Pere Gil o la Intermodal i afegeix que s'ha de "vetllar perquè allò que es va aprovar tingui pressupost i es faci en un termini de temps breu". A més afegeix que si el nou polígon és sostenible i es dedica al sector del servei i a la logística, es revolucionarà la Llagosta.

El 26 de maig, a ERC no li faltaran pretendents. "Som més propers a un pacte amb Podem o ICV que amb el partit socialista i ja veurem si el PDeCAT ha canviat de tendència", conclou Cols.

Edicions locals