“M'encantaria formar un equip de govern amb totes les forces”

Jaume bonallach Candidat del PP a la Llagosta

Política, Entrevistes 26-M

Jaume Bonallach
Jaume Bonallach

La LlagostaAlbert Alexandre

No es diu res nou si s'afirma que Jaume Bonallach és un polític diferent. Candidat del PP, pot presentar en un ple una moció juntament amb la PAH en contra dels desnonaments i les grans empreses o declarar-se a favor d'un govern municipal en el qual les sigles dels partits desapareguin. "Sóc un esbojarrat de voler canviar el món que de jove corria davant del grisos", afirma aquest candidat que actualment viu de la pensió i dedica gran part del seu temps a la fotografia. Va treballar al món del tèxtil en posicions directives, però una pancreatitis a Sevilla el va apartar del món laboral.

Per les seves paraules semblaria que Jaume Bonallach està al Partit Popular per una qüestió merament pragmàtica. "Juntament amb el PSOE, el PP és el partit més important d'Espanya i d'Europa i si volem aconseguir canvis reals a la Llagosta, necessitem tenir algú amb presència en aquest partit", diu. El seu projecte polític va més enllà de les sigles i segons relata si guanyés les eleccions municipals li encantaria "formar un equip de govern amb totes les forces votades i amb la llibertat que poguessin fer oposició quan volguessin". "Cal trencar un mur on es pugui demostrar que pensaments diferents poden tenir objectius comuns", afegeix el candidat del PP que valora molt positivament l'últim mandat en el qual el seu partit ha format govern amb el PSC i CiU.

Queda clar doncs, que la seva ideologia implica canviar la forma de funcionar de la política. "La Llagosta s'ha de convertir en la punta de llança d'un canvi a nivell participatiu", explica per fonamentar-ho en xifres. "Entre un 5 i un 18% de la ciutadania estaria disposada a participar en política i hem d'aconseguir que en el nostre cas siguin els màxims possibles", afirma.

Amb tot, Bonallach no fuig dels problemes concrets del poble. Pel que fa a la inseguretat considera que tot i la necessitat de més agents de policia hi ha cert alarmisme en els que diuen que la Llagosta és cada cop més perillosa. "És molt típic al segle XXI i les xarxes socials aquest alarmisme que els polítics han de combatre", considera. Així mateix, creu que és important fomentar la cultura del civisme. "No dic que la Llagosta sigui un poble incult, ja que es pot aprendre molt de la seva gent, sinó que hi ha actituds incíviques i s'ha d'educar per evitar-les", assenyala.

Potser és quan Bonallach parla de les mesures econòmiques per rebaixar l'atur quan s'assembla més a un polític del PP. "L'atur depèn de coses que no es poden controlar. Portem en programa una disminució dels impostos a la indústria que s'estableixi al polígon", diu. Afegeix que el polígon té punts forts com el fet d'estar quasi dins del poble. "Pots treballar allà i anar al centre del poble a dinar en menys de cinc minuts", assevera per afegir que s'han de donar incentius fiscals a les companyies perquè s'hi instal·lin. Així, aposta per convertir el centre del poble en una zona de vianants. "Podríem ser el node comercial de les poblacions properes", diu. En aquesta línia,  aposta per un model de pobles mancomunats. "S'ha d'acabar aquella política en la qual cada alcalde ha volgut posar-se les medalles fent biblioteques o pavellons", explica. "En lloc de tenir cadascú els seus equipaments podríem compartir una piscina descoberta amb Santa Perpètua o Montcada o una zona de barbacoes", considera. És en aquesta darrera idea on sembla més convençut. "La Llagosta és un poble de treballadors que viuen en pisos petits. Què millor que posar barbacoes per celebrar les festes? Això fomenta la convivència", conclou.

Edicions locals