“El PSC ha governat el poble d'una forma totalment caciquista”

Toni Cubel  Candidat de La Llagosta en Comú

Política, Entrevistes 26-M

Toni Cubel
Toni Cubel

La LlagostaAlbert Alexandre

Tot i que la vida política no li és aliena, serà la primera vegada que Toni Cubel, d'ICV, es presenti com alcaldable. Treballador des de fa més de trenta anys de l'Ajuntament, afirma que coneix molt bé "la casa per dins". És llicenciat en Dret i està bregat en lluites sindicals després de dedicar-hi més de 10 anys. Nascut el 1969 es reconeix com un fill de la immigració i un amant de l'handbol. "La meva història és la història de la Llagosta", explica el candidat que tot i venir de família socialista, és molt contundent amb el PSC i amb la gestió de la Llagosta que ha dut a terme Óscar Sierra els darrers quatre anys.

La visió de Toni Cubel sobre l'últim mandat socialista al poble és de tot menys amable. "En els darrers anys hem vist una forma de governar caciquista, el PSC es pensa que l'Ajuntament és de la seva propietat", afirma el candidat de La Llagosta en Comú, un partit integrat per ICV després que EUiA renunciés a concórrer a les eleccions. "L'Ajuntament és de la ciutadania independentment del partit a qui voti", afegeix. Segons explica, la forma de funcionar de la seva formació és ben diferent, ja que proposa que les grans decisions es prenguin a través de consultes vinculants. "El vot no és un xec en blanc", assevera Cubel. La crítica no s'atura: "El govern dels últims anys ha estat profundament decebedor". Tot i que explica que no té cap problema personal amb Óscar Sierra defineix la seva gestió com el govern de les tres pes: "Postureo, pegats i propaganda". "El PSC ha concentrat, en clau electoralista, les accions en els sis últims mesos i ho ha fet a base de crèdits que ens han endeutat", considera. Per al candidat, tot això es deu a una falta clara de lideratge, i si el consistori segueix funcionant, és per inèrcia, gràcies als tècnics.

Cubel considera que els majors problemes de la Llagosta són quatre: inseguretat, atur, neteja i l'envelliment. En el primer critica la gestió del PSC davant de la situació amb una família conflictiva el passat setembre. "El PSC en primer lloc va minimitzar el problema i després el va gestionar a través de les xarxes socials". "Quan el tema se li va escapar de les mans va esperonar la ciutadania perquè sortís al carrer, va ser una irresponsabilitat absoluta que no va acabar amb linxament de miracle", lamenta per afegir que la Llagosta d'avui li comença a recordar a la dels anys 80. "Tenim l'indici i la sensació d'aquell poble on les drogues circulaven amb freqüència", afirma. Per això reclama més policia i una major contundència davant la Generalitat. "Si en seguretat no arribem amb els nostres efectius, hem de donar un cop de puny sobre la taula per exigir més presència policial", diu.

Pel que fa a l'atur, Cubel considera que el PSC no ha venut bé el poble i per això promet atraure "activitats econòmiques més petites i de valor afegit per revifar el polígon. És una localització amb mancances importants com la fibra òptica", afirma.

Cubel continua colpejant l'acció de govern: "La gent creu que el poble està més deixat i el PSC només es dedica a accions de maquillatge a les zones més concorregudes del municipi... imagina les zones oblidades de la Llagosta", assevera el d'ICV. La seva recepta per pal·liar aquest problema és "pressionar l'empresa concessionària del servei de neteja perquè executi el plec de condicions".

Per últim, Cubel es mostra preocupat per l'envelliment d'un poble on una de cada cinc persones té 65 o més anys. "A més d'una residència i un centre de dia, cal que els joves no marxin expulsats per la manca de pisos", conclou Cubel que pensa que s'han de construir pisos de lloguer social.

Edicions locals